Heemkundige kring Limes Tamera inventariseert klokkenpatrimonium van groot Diest in knap boek

De heemkundige kring Limes Tamera bestaat tien jaar en dat vieren ze met de uitgave van een boek dat een origineel onderwerp aanpakt. Diest heeft niet alleen meer dan honderd monumenten maar ook nogal wat kerken op zijn grondgebied. Kerken hebben torens en daar hangen klokken in.

De kerken in Diest zijn allemaal relatief oud. Ze vertellen dus een boeiend verhaal en dat vertaalt zich ook in de klokken. Er waren ook heel wat kloosterordes die een vestiging hadden in de stad en die verrijken het verhaal nog.

De klokken van de kerken hadden vroeger een belangrijke rol voor de lokale gemeenschap. Ze regelden de samenleving omdat ze het uur aangaven maar de klokken kondigden ook voorspoed en onheil aan. Ze waren boodschappers van geluk maar ook van droevige gebeurtenissen. In de gedigitaliseerde wereld is die functie niet langer nodig. Op veel plaatsen luiden de klokken niet meer of het is verbleekt tot een louter symbolisch gebeuren. Die evolutie zal alleen maar toenemen omdat steeds meer kerken een andere bestemming krijgen.

Ideale mix van knowhow en ervaring

Om de geschiedenis van de klokken op te tekenen kregen ze bij Limes Tamera een unieke kans. De bekende klokkenjagers Jef Teugels, Jos Vrancken en Werner Wouters waren al gestart met de inventarisatie van alle luidklokken in groot Diest. Zij kwamen daardoor in contact met Leo Mees van Limes Tamera. Leo Mees kent zowat iedere steen die in Diest historisch van belang is. Hij schreef eerder ook al een reeks artikels over de orgels. Samen trokken ze op pad om elke klok die ze konden vinden uitvoerig te fotograferen, hun opschriften te noteren en de afkomst, de peters en meters en de gieters te inventariseren. Bij de klokkenroof van de Duitse bezetter in 1943 verdwenen ook veel exemplaren. Die hebben de auteurs echter allemaal kunnen inventariseren op basis van informatie van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Al dat speurwerk leverde een knap naslagwerk in kleurendruk op dat 129 pagina’s dik is.

Het boek is niet alleen geschreven voor de klokkenfanaat maar voor iedereen die begaan is met het rijke verleden van Diest en de deelgemeenten.

Hoe kan je het boek kopen en hoeveel betaal je?

Leden van Limes Tamera betalen 20 euro en 6 euro verzendingskosten.
Niet-leden betalen 25 euro en 6 euro verzendingskosten. Er loopt echter een tijdelijke promotie lwaardoor je slechts 22 euro en 6 euro verzendingskosten betaalt voor het boek. Je krijgt er dan ook 1 jaar lidmaatschap van Limes Tamera bovenop.

Betalen kan via storting op rekening BE 61 9730 2455 8717 met vermelding van “Boek Klokken”. Daarna stuur je een email naar info@heemkunde-diest.be met vermelding van je naam, adres, en je telefoonnummer.

Geef een reactie