Oudste C-130 blijft niet in Melsbroek maar wordt tentoongesteld in Bevekom

Vorige week kwam de eerste Belgische A400M naar Melsbroek. Die toestellen moeten op termijn de tot op de naad versleten Lockheed C-130 Hercules vervangen.

Ondertussen werd op defensie een stevig stukje elleboogworstelen uitgevoerd. De discussie gaat over de bestemming van het oudste C-130 toestel in ons land. De vzw dakota wilde dat toestel in Melsbroek houden. Die vzw is in feite het documentatiecentrum van de 15 Wing. Ze werd opgericht om de geschiedenis en de tradities van het Belgische militaire luchttransport en specifiek van de 15 Wing, duidelijk te maken aan het grote publiek.

Vrijwilligers van de vzw Dakota restaureerden onder meer ook een C-119 Flying Boxcar. Dat is de voorganger van de C-130 Hercules.

Al die adelbrieven mogen niet baten. De oudste C-130 zal uiteindelijk naar het War Heritage Institute gaan. Zij zullen het toestel tentoonstellen in Bevekom. Blijkbaar was de beslissing al genomen door de vorige minister van Defensie en zal huidig minister Ludivine Dedonder die beslissing niet meer herzien.

Je kan hier nog een filmpje zien van een van de laatste internationale operaties van onze C-130 toestellen in 2019 in Mali.

Geef een reactie