Speciale “alles komt goed”-editie van Zonneland voor 140.000 kinderen uit 3de graad lager onderwijs

Heel wat jonge kinderen hebben het mentaal moeilijk door de coronacrisis en het gebrek aan sociaal contact met hun vriendjes na de schooluren. Kinderpsychologen merken het dagelijks in hun praktijk en ook de hulplijnen voor jongeren, Awel en JAC, krijgen sinds het begin van de coronacrisis opvallend meer oproepen.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke voorziet daarom in het actieplan ‘Zorgen voor Morgen’ 200.000 euro om 140.000 kinderen uit de derde graad van het lager onderwijs een speciale ‘Alles komt goed’-editie van het populaire tijdschrift Zonneland mee naar huis te geven voor de kerstvakantie.

Op basis van de inzichten van kinderpsychologe Katelijne Van Lommel spoort het interactieve boekje 10- tot 12-jarigen aan om op een positieve manier met de coronacrisis te leren omgaan.

Jongeren mentaal ondersteunen tijdens kerstvakantie

Uitgeverij Averbode werkte voor deze interactieve ‘Alles komt goed’-editie van Zonneland onder meer samen met Wouter Kersbergen, die campagnes maakt voor de Kinderrechtencommissie, en kinderpsychologe Katelijne Van Lommel. Het tijdschrift is voor de prille tieners een doe-het-zelfgids om mentaal sterker uit deze periode te komen. Tips, getuigenissen van leeftijdsgenootjes en ideeën voor buitenactiviteiten brengen de boodschap spelenderwijs en op kindermaat bij de 10- tot 12-jarigen. 

Voor kinderen en jongeren zijn sociale relaties en activiteiten als zuurstof. Ze worden zwaar op de proef gesteld door de beperkte speelruimte die ze nu krijgen. Kinderen en jongeren hebben gelukkig één grote troef achter de hand: ze zijn vaak bijzonder creatief. Dit opmerkelijke overlevingsmechanisme gaan we dus zoveel mogelijk aanmoedigen. Daarnaast is het van groot belang waakzaam te blijven, om kinderen en jongeren de weg te wijzen wanneer het té lastig wordt. Een cruciale gedeelde verantwoordelijkheid, zeker ook voor de overheid.

Kinderpsychologe Katelijne Van Lommel


Enkele scholen zijn afgelopen week al tijdens de lessen met de speciale lockdown-uitgave van Zonneland aan de slag gegaan.

Alles komt goed wordt uitgegeven in het kader van het actieplan Zorgen voor Morgen. Dat actieplan is een initiatief van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. Het werd opgesteld samen met experten zoals Peter Adriaenssens en Dirk De Wachter. Zij benadrukten het belang van een laagdrempelige vorm van communicatie gericht op het mentaal welzijn van kinderen. In ‘Alles komt goed’ promoten de uitgevers ook de hulplijnen die er zijn voor kinderen. Zo weten ze ook waar ze met hun zorgen terecht kunnen, als het thuis even niet lukt of als ze er graag eens met iemand anders over praten.

Geef een reactie