Vermolmde eeuwenoude lindes gekapt op binnenplein abdij Averbode

Op de sociale netwerksite Facebook ontstond deze week consternatie over de stokoude lindes op het binnenplein van de abdij van Averbode. Die staan er namelijk niet meer. De bomen zouden al dateren van 1735 maar ze werden recent gerooid.

Het is uiteraard begrijpelijk dat mensen zich daar vragen over stellen maar pater Jos Bielen, directeur van het bezinningscentrum en ook de man die de sociale media van de abdij verzorgt, kwam snel met een verklaring.

De bomen waren blijkbaar al jarenlang in erg labiele toestand. Volgens Jos Bielen heeft de abdijgemeenschap alles ondernomen om ze te redden maar de monumentale lindes werden een bedreiging voor de eeuwenoude muur rond de abdij en voor de bezoekers die wat komen flaneren op het binnenplein. Pater Bielen weerlegt ook het argument dat de bomen gerooid werden om het hout te kunnen verkopen. Blijkbaar was dat rooien een erg dure operatie, ook al door de delicate plaats waar ze stonden. De bomen zijn ook onmiddellijk vervangen door nieuwe lindes die al enige ouderdom hebben. Ook dat is geen goedkope operatie.

De argumentatie van Jos Bielen wordt ondersteund door boomverzorger Bruno Lambrechts. Hij is een autoriteit op dat vlak. Bruno Lambrechts heeft onder meer de oude eik van Kaggevinne een paar jaar geleden opnieuw zuurstof gegeven. Ook in park Cerckel rooide Bruno Lambrechts een paar bomen die de gevaarlijke schimmelziekte roetschors bleken te hebben.

“Enkel jaren geleden hebben wij als boomverzorgers nog een poging gedaan om de standplaats van de bomen te optimaliseren om de bomen te behouden. We wisten toen dat dit een laatste reddingspoging zou zijn. Echter hebben de bomen in combinatie met de droogte van de voorbije jaren niet gereageerd zoals we gehoopt hadden. In het voorjaar was er al eentje zo instabiel dat hij om viel. De overige 4 waren zo hol dat de bomen geen lang leven meer hadden. “
Bruno Lambrechts op Facebook

De boomverzorger ontdekte tijdens het rooien van de bomen ook wat de oorzaak is van de teloorgang van deze natuurmonumenten. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het abdijplein heraangelegd. De grond is toen opgehoogd en daardoor kregen de wortels minder zuurstof. Op termijn is dat nefast geworden voor de lindes.

Gebrek aan zuurstof was overigens ook al een van de oorzaken voor de aftakeling van de oude eik van Kaggevinne. Dat werd veroorzaakt door de zware landbouwmachines die de grond jarenlang hadden samen gedrukt.

Lambrechts heeft op het binnenplein van de abdij stronken van 2 meter dik uit de grond gehaald. In totaal zijn 12 ton stronken bovengespit die zes vermolmde stammen moesten ondersteunen. Al dat dode hout krijgt op termijn een nieuwe bestemming. Bruno Lambrechts laat verstaan dat er een deel zou kunnen terug komen naar de abdij onder de vorm van een in hout uitgekapt kunstwerk.

Ondertussen zijn er dus nieuwe bomen aangeplant en dat is uiteraard onder professionele omstandigheden gebeurd. De Norbertijnen investeerden overigens ook achter de abdij in de aanplanting van 309 beuken vanaf maat 1,75 meter tot 4 meter. Die beuken staan in haagvorm. Op die plaats staan nog eens 5 grote bomen met een omtrek van ongeveer 30 centimeter. omtrek. De abdijgemeenschap realiseert daarmee een bomenplan dat de eeuwen moet overleven.

Dat de boomstammen wel degelijk zwaar uitgehold waren, bewijst een foto die de boomverzorger post tussen zijn opmerkingen

One comment

Geef een reactie