Station Diest wordt modern en functioneel mobiliteitsknooppunt

Morgen, dinsdag 15 december 2020, starten belangrijke werken aan het station van Diest. De toegankelijkheid van het station wordt sterk verbeterd. Er komen hogere perrons en een voetgangersbrug met liften naar elk perron. Het aantal fietsparkeerplaatsen wordt verdubbeld. De Lijn bouwt een nieuw busstation en het stadsbestuur van Diest legt het stationsplein opnieuw aan. Vanaf 2023 komen er ook meer treinverbindingen van en naar Diest.

Elke week nemen gemiddeld zeventienduizend mensen de trein in het station van Diest. Dat aantal is gemeten buiten de periode van covid-19. Voor het comfort van deze reizigers en om nog meer reizigers aan te trekken, moet het station de komende jaren verder uitgroeien tot een functioneel en toegankelijk mobiliteitsknooppunt, waar reizigers vlot kunnen overstappen van het ene vervoersmiddel op het andere.

Dubbel zoveel fietsparkeerplaatsen

De twee fietsparkings aan het station, één aan de voorzijde en één aan de achterzijde, worden volledig vernieuwd en uitgebreid. De totale capaciteit zal verdubbelen van 420 naar 834 plaatsen.

De meeste plaatsen komen aan de fietsenstallingen aan de voorzijde van het station. Deze werken, die morgen van start gaan, moeten in de eerste helft van volgend jaar zijn afgerond. Tijdens de werken kunnen reizigers hun fiets parkeren in een tijdelijke fietsenstalling.

De fietsparking aan de achterkant van het station wordt overdekt en uitgebreid in 2023.

Verbetering van de toegankelijkheid

De grootste werken aan het station starten in de tweede helft van volgend jaar. Samen met Infrabel verhoogt NMBS de twee perrons, waardoor reizigers eenvoudiger in en uit de trein kunnen stappen. Er komen ook nieuwe schuilhuisjes, banken, luifels en verlichting.

Boven de perrons komt een nieuwe voetgangersbrug, met een lift en een trap naar elk perron. De huidige voetgangersbrug wordt afgebroken van zodra de nieuwe klaar is. De onderdoorgang in het station zal worden gerenoveerd.

Deze werken moeten in de loop van 2024 zijn afgerond. Het station van Diest zal dan veel beter toegankelijk zijn, waardoor alle reizigers – ook zij met een beperkte mobiliteit – op alle perrons eenvoudig de trein kunnen nemen.

In Diest kan nu al 7 dagen op 7 gratis assistentie worden aangevraagd.

Nieuw stationsplein met busstation

In een volgende fase zal De Lijn een nieuw busstation bouwen ten westen van het bestaande busstation. Daar komen ook een aantal groenzones. Het nieuwe busstation zal plaats kunnen bieden aan 8 (gelede) bussen, met daarnaast ook nog 2 wachthaltes, waar bussen hun vertrektijd kunnen afwachten zonder het andere verkeer te hinderen.

Het nieuwe busstation zal ook ruime en moderne schuilmogelijkheid bieden, en er wordt veel aandacht besteed aan toegankelijkheid voor mindervaliden en slechtzienden.

Tenslotte voorziet De Lijn ook digitale reizigersinformatieborden op het nieuwe busstation. De Lijn blijft het bestaande busstation gebruiken tot het nieuwe klaar is.

Wanneer het nieuwe busstation door De Lijn is gerealiseerd en in gebruik genomen, kan de Stad Diest het Stationsplein, gelegen voor het stationsgebouw, heraanleggen. Zowel aan de voor- als aan de achterzijde van het station komt een Kiss&Ride.

Uitgebreid treinaanbod

Ook het treinaanbod in Diest wordt sterk uitgebreid. Zo komt er tegen 2023 een snelle IC-verbinding tussen Hasselt en Antwerpen, die ook zal stoppen in Diest. Reizigers uit Diest zullen daardoor in amper 45 minuten in Antwerpen-Centraal staan.

Nog tegen 2023 zal de IC Hasselt – Leuven – Brussels Airport-Zaventem – Antwerpen-Centraal op zondag elk uur rijden in plaats van om de twee uur nu. Daardoor krijgt Diest ook op zondag elk uur een rechtstreekse treinverbinding met Hasselt, Leuven en de luchthaven van Zaventem.

Samenwerking tussen verschillende partners

De vernieuwing van het station van Diest en de stationsomgeving is een samenwerking tussen NMBS, Infrabel, De Lijn, Stad Diest, Provincie Vlaams-Brabant, Het Agentschap Wegen en Verkeer, Interleuven en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Geef een reactie