Huwen op oudejaarsavond, in Glabbeek kan het

Wat doe je dit jaar op oudejaarsavond. De mogelijkheden zijn erg beperkt. Thuis kan je aan de bak met je knuffelcontact en iemand extra. In de tuin schurk je met maximaal vier mensen aan tegen de vuurkorf. Dat doe je dan wel zonder al te veel te drinken want niet iedereen kan zomaar naar het toilet.

In Glabbeek hebben twee koppels er iets anders op bedacht. Ze gaan huwen. Eén koppel huwt op oudejaarsavond, het tweede koppel huwt op nieuwjaarsdag. Die bizarre timing heeft niet echt een bijkomende impact op het aantal sociale contacten. Enkel de echtgenoten, hun eventuele kinderen tot en met 12 jaar, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand mogen aanwezig zijn. Het is ook niet toegelaten om na de ceremonie nog een receptie of banket te organiseren. Maar het geeft het eindejaar een feestelijk cachet voor de twee koppels.

Wij horen het u ondertussen al luidop denken. Hoezo, huwen op eindejaarsavond of nieuwjaarsdag? Wel, in Glabbeek kan dat. De gemeenteraad besliste daar om het moment waarop je wil huwen volledig vrij te laten. Er is maar één voorwaarde. De burgemeester of één van de schepenen moet zich willen en kunnen vrij maken. Huwen is in Glabbeek ook goedkoop. De retributie bedraagt 25 euro, wat een van de laagste tarieven van de regio is.

Geef een reactie