Enkel in abdij Averbode dagelijks een misviering voor 15 personen, parochies blijven streamen

De Raad van State vernietigde de beslissing om de erediensten voorlopig te verbieden in ons land. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne ging daarom met vertegenwoordigers van de religieuze gemeenschappen in overleg. Dat resulteerde in een regeling waarbij maximum 15 personen ouder dan 12 jaar kunnen samenkomen in een cultusplaats. Per persoon moet 10m² ruimte zijn en iedereen moet een mondmasker dragen, afstand houden en handgel gebruiken.

Bisschoppen laten beslissing aan parochies

De vereniging van bisschoppen in ons land, was meteen na deze afspraak niet echt van plan om misvieringen te gaan organiseren. Ondertussen hebben ze dat ook formeel bevestigd. De bisschoppen bekijken de beslissing eerder als een kans voor gezinnen om naar de kerk te komen. Ze pleiten ervoor om de kerken maximaal open te doen, zeker in de periode rond kerstmis.

De beslissing om eventueel missen te doen laten ze over aan de plaatselijke parochies of de pastorale eenheden. Een nachtmis met Kerstmis is alleszins niet mogelijk omwille van de nachtklok.

Abdij Averbode organiseert dagelijkse misviering

In veel parochies werd ondertussen beslist om geen fysieke vieringen te doen. Enkel in de abdij van Averbode vindt vanaf zondag 13 december iedere dag om 17 uur een viering plaats waar mensen welkom zijn.

Wie wil deelnemen moet dezelfde dag tussen 9 en 11 uur telefonisch reserveren. Een priester van de abdij gaat voor in de viering maar de rest van de geloofsgemeenschap is niet aanwezig.

Geen vieringen in Diest, Aarschot en Scherpenheuvel

In Diest maakt pastoor Felix Van Meerbergen bekend dat er geen vieringen komen. Op die melding komen enkel maar positieve reacties. De streaming via het Youtubekanaal van Kerk in Diest gaat wel verder. Er is ook een extra viering op kerstavond om 19 uur.

Felix Van Meerbergen we sluiten ons helemaal aan bij de Belgische bisschoppen en houden voorlopig géén publieke vieringen.

Ook pastoor Luc Van Hilst gaat in Scherpenheuvel geen vieringen organiseren. Het aantal mensen dat kan deelnemen is volgens hem veel te laag maar de pandemie laat volgens Luc Van Hilst geen bijkomende versoepelingen toe. Er is iedere dag via de website www.scherpenheuvel.be een eucharistieviering vanaf 10.30u.

In Aarschot meldt priester Rudy Borremans dat de Onze-Lieve-Vrouwkerk extra open is in de periode rond kerstmis.

Er zijn ook bijkomende vieringen via livestream: donderdag 24 december om 21 uur is er een kerstwake, vrijdag 25 december om 10 uur is er een kinderwoorddienst, vrijdag 25 december om 11 uur is er een plechtige kerstviering.

Geef een reactie