Award voor streekidentiteit van Toerisme Vlaams-Brabant voor organisatoren van Merodefestival

Toerisme Vlaams-Brabant reikte op zaterdag 5 december de Toerisme Awards 2020 uit. De winnaars zijn Wesp vzw, M-Leuven, Kasteel van Gaasbeek en museum het Mot in Grimbergen. Ze wonnen de Award elk in een specifieke categorie. De publieksprijs gaat naar Bart en Thor Claes, als routespotters.

Het toerisme in Vlaams-Brabant scheerde hoge toppen, het aantal overnachtingen brak records, de sector bloeide. Tot maart van dit jaar. Door het coronavirus gingen de horeca en musea dicht, evenementen werden afgelast, mensen bleven thuis. De sector ging op zoek naar creatieve oplossingen.

“In tijden van mondmaskers en sociale afstand werd het voor veel mensen in de toeristische sector heel zwaar”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Toerisme. “Ondanks deze moeilijke periode kregen we toch 55 inzendingen binnen voor de Toerisme Awards. Dat geeft moed om vol te houden en klaar te staan wanneer we weer gasten kunnen verwelkomen, bezoekers rondleiden, vrienden entertainen en gezinnen laten proeven van al het moois uit onze provincie”.

Een professionele, onafhankelijke jury screende de 55 inzendingen voor de Toerisme Awards 2020. Ze selecteerde drie genomineerden in 4 categorieën.

In de categorie “streekidentiteit” waren volgende kandidaten genomineerd: H)echt Herne uit Herne, Kana uit Opwijk en Wesp vzw uit Leuven en het Hageland.

De winnaar werd uiteindelijk Wesp vzw en zij zijn geen onbekende in onze regio. De vzw organiseert al tien jaar lang het Merodefestival en de kerkconcerten in de regio.

Festivals kunnen even niet en kerkconcerten evenmin. Wesp vzw laat zich echter niet kisten door covid-19.

Het team van Wesp heeft een app opgetuigd waar een paar mooie wandelingen gecombineerd worden met knappe folkmuziek. De wandelingen zijn geselecteerd op basis van routes die effectief al eerder tijdens het Merodefestival werden gevolgd. Momenteel staan er drie wandelingen in de app. Elke wandeling werd gecombineerd met een twaalftal songs. Dat is ook meteen een van de nadelen van het concept. Je moet effectief je dataverbruik aanzetten om die songs te kunnen beluisteren.

De wandelingen die je momenteel kan maken zijn in Langdorp, in Trichelbroek en in de Demerbroeken.

De andere winnaars

In de categorie “Innovatieve en duurzame projecten” waren Brouwerij De Coureur uit Leuven, Poppr uit Vlaams-Brabant en museum M uit Leuven genomineerd. M-Leuven werd hier de winnaar.

In de categorie “Inclusie” haalde het Kasteel van Gaasbeek het van AfricaMuseum uit Tervuren en Sportimonium in Zemst

In de categorie “Erfgoed” werd museum Het MOT in Grimbergen de eindwinnaar. Waren verder genomineerd: Africamuseum in Tervuren en Poppr uit Vlaams-Brabant.

Publieksprijs gaat naar de Routespotters

De vijfde award was een publieksprijs. Iedereen kon stemmen voor zijn of haar favoriete ambassadeur en maakte kans op 1 van de 10 bonnen van Vlaanderen Vakantieland.
De routespotters – Peters en meters van de wandelroute, mochten de publieksaward komen ophalen. Zij kregen 26% van de stemmen.

Afscheid van de grande-dame van toerisme in Vlaams-Brabant

De uitreiking van de awards was ook een beetje het afscheid van gedeputeerde Monique Swinnen. Zij heeft jarenlang het toerisme in Vlaams-Brabant zuurstof en creativiteit gegeven. Dat deed ze met een niet aflatend enthousiasme. Monique Swinnen nam overal en altijd haar verantwoordelijkheid. Ze was niet te beroerd om alle hoekjes van de provincie te bezoeken om met mensen te praten en te luisteren naar hun noden en problemen. Mar het bleef niet bij luisteren alleen. Monique loste die problemen ook op.

Vlaams-Brabant heeft op dit moment een stevig potentieel om een toeristische groeipool te worden. Dat heeft de provincie voor een belangrijk gedeelte aan de inzet van gedeputeerde Monique Swinnen te danken. Einde december gaat deze grande-dame van de politiek op pensioen. Omwille van covid-19 moet dat in beperkte kring en zonder grote banketten gebeuren. Ze moeten dat bij de provincie met vette letters in alle agenda’s zetten: “na covid-19 geven wij een vet feestje voor Monique Swinnen“!

Dit filmpje is een productie van Helaba Communicatie

Geef een reactie