AB Inbev levert bier in centrum Leuven met eerste Belgische e-truck

AB InBev heeft deze week de eerste 100% elektrische, emissievrije stadslevering uitgevoerd met de allereerste Belgische e-truck. Die zal voortaan bieren vervoeren in Leuven, nog steeds thuisstad van AB InBev. Leuven werd recent verkozen tot Europese Innovatiehoofdstad. 

De e-truck werd officieel door burgemeester Mohamed Ridouai ontvangen aan het historische stadshuis op de Grote Markt, in het bijzijn van Fabio Sala, hoofd voor AB InBev BeNeFraLux. De e-truck is volledig gedecoreerd door Stella Artois, als eerbetoon aan Leuven. Hij zal een dieselvrachtwagen vervangen, waardoor de CO2-uitstoot en de geluidsoverlast drastisch worden verminderd.

De allereerste Belgische e-truck is een Volvo FE Electric Truck, waarvan onderdelen deels gemaakt worden in Gent. Deze elektrische vrachtwagen rolt als e-truck van de band. Tot hiertoe waren elektrische voertuigen omgebouwde dieselwagens. Het kan dus de start zijn van een echte elektrische vloot.

Groene ritten

De Volvo FE Electric-truck maakt weinig lawaai en stoot geen CO2 uit. Het wordt ingezet in het stadscentrum van Leuven. Het voertuig zal bieren en de niet-alcoholische varianten leveren in supermarkten, ziekenhuizen en cafés. De e-truck kan 120 km autonoom rijden en zal in Leuven in normale horecatijden rondritten van 40km rijden. Zeker in het hart van de stad zal dit een aanzienlijk verschil maken voor de leefbaarheid.

Volgens Peter Himpe, Vice President Volvo Trucks Belux, zal zijn bedrijf tegen 2040 enkel nog fossiel vrije voertuigen leveren. Hiervoor zullen al in 2030 minstens 35% van al de geproduceerde Volvo voertuigen elektrisch aangedreven zijn.

AB InBev, dat onlangs haar Belgische identiteit versterkte met de naam “Home of Beer”, kiest voor een steeds duurzamer logistiek beleid. Treinen en boten worden waar mogelijk ingezet, maar voor stadsritten zijn vrachtwagens nog steeds belangrijk. Een e-truck kost ongeveer vijf keer zoveel als een dieselvrachtwagen, maar de brouwer ziet het als zijn verantwoordelijkheid om te investeren in een groenere toekomst.

AB InBev vertrouwt op de modernste data-analysetechnieken om de routes die de vrachtwagens afleggen te optimaliseren en zo het aantal kilometers dat ze moeten afleggen te verminderen. AB InBev vergroent haar vloot en heeft al 7 CNG-vrachtwagens, waardoor de CO2-uitstoot met 20% wordt verminderd. Dat aantal zal toenemen.

Geef een reactie