Professor Johan Neyts uit Leuven ontwikkelt krachtig covid-19 vaccin dat levenslang beschermt

De grote farmareuzen struikelden de vorige paar weken over mekaars voeten om de goede werking van hun vaccin tegen covid-19 rond te toeteren. Voorlopig blijft het bij persberichten en zijn er geen publicaties. Het is echter zeer waarschijnlijk dat die informatie wel degelijk klopt en dat is alleen maar goed nieuws. Beursgenoteerde giganten nemen geen risico omdat verkeerde informatie hun waarde meteen zou doen kelderen. Toevalstreffers zoals de vergissing met de doseringen bij Astra-Zeneca doen echter soms al eens twijfels oprijzen.

Wie dat helemaal anders doet is professor Johan Neyts van het REGA-instituut in Leuven. REGA kreeg vorig jaar een opmerkelijke vraag en de bijhorende financiële middelen van de Bill & Melinda Gates Foundation om 15.000 stoffen te testen in de hoop dat er een of meerdere moleculen bij zijn die actief inzetbaar zijn tegen covid-19. Het laboratorium van Johan Neyts is op maat gemaakt door viroloog Pieter Leyssen. Het werkt volautomatisch 7/7 en 24/24 en het kan op hoge snelheid duizenden moleculen tegelijkertijd testen.

Bij REGA werken ze al maanden aan een vaccin. Ondertussen is die ontwikkeling ver gevorderd maar het product zal pas in de loop van 2021 klaar zijn. Johan Neyts bleef stoïcijns kalm als men hem vroeg of hij niet te laat zou komen. Er is wereldwijd voldoende vraag, pareert hij. Maar de professor had duidelijk nog andere troeven waar hij mee kan uitpakken.

Gisteren publiceerde de wetenschapssite EOS een artikel over het vaccin dat Neyts ontwikkelt. Dat artikel is gebaseerd op een publicatie in Nature, een sterk gerespecteerd medium over wetenschappelijke studies. Johan Neyts volgt dus wel de klassieke weg om eerst uit te pakken met een wetenschappelijke publicatie en pas daarna het publiek te informeren.

De titel van het artikel alleen al is reden voor hooggespannen verwachtingen.

“A single-dose live-attenuated YF17D-vectored SARS-CoV-2 vaccine candidate”, staat er.

Het vaccin dat het team van Johan Neyts ontwikkelt geeft inderdaad zeer waarschijnlijk levenslange bescherming tegen covid-19. Bij de vaccins van Moderna, Pfizer en Astra-Zeneca is die periode van bescherming niet bekend.

Je hebt ook maar één inenting nodig en de bescherming is al actief na tien dagen. Bij de meeste nu aangekondigde vaccins zijn twee inentingen nodig en is de bescherming pas effectief na een maand.

Bovendien zou die bescherming ook 100% zijn. De inenting geeft nauwelijks bijwerkingen en dat is een belangrijk voordeel voor kinderen.

Het vaccin van REGA moet bovendien niet in de diepvries bewaard worden. Koel bewaren tussen 2° en 8° volstaat. Er hoeft geen tekening bij om aan te nemen dat dit een gigantisch voordeel is in warme of onherbergzame zones van de planeet.

Johan Neyts wist waaraan hij begon toen zijn team startte met de ontwikkeling van het vaccin. Hij gebruikt een vaccin tegen gele koorts dat al in 1938 ontwikkeld werd door Max Theiler. Die kreeg er de Nobelprijs voor Geneeskunde voor, precies omdat het zo goed is. Neyts heeft ook ervaring met dat vaccin. Ze gebruiken het bij REGA ook om vaccins te ontwikkelen tegen rabiës en tegen ebola. Die zijn dubbelwerkend en bieden naast een bescherming tegen die ziektes ook bescherming tegen gele koorts. Dat zou ook het geval zijn voor het covid-19 vaccin.

Er is maar één nadeel aan het werk dat Johan Neyts en zijn team momenteel uitvoeren. Het vaccin zal pas volop in productie kunnen gaan in 2022. De ontwikkelaars zijn namelijk louter een team van steengoede wetenschappers. Zij moeten nog een akkoord sluiten met een farmabedrijf dat het product wil produceren.

Wereldwijd worden miljarden besteed aan defensie. Met een fractie daarvan zouden we de wereld kunnen beschermen tegen virussen | Johan Neyts

Coverfoto copyright REUTERS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.