Kalkverflaag, restauraties en nieuwe stukken voor stadsmuseum De Hofstadt

Musea mochten op dinsdag 1 december opnieuw open maar in stadsmudeum De Hofstadt in Diest gebeurt dat pas op zaterdag 19 december. Dat heeft te maken met onderhoudswerken die momenteel aan de gang zijn.

Het museum bewaart een groot deel van de erfgoedcollecties die de stad Diest – en verschillende kerken en verenigingen – rijk is. Jaarlijks voorziet het stadbestuur 15.000,00 euro restauratiebudget om deze collectiestukken in goede staat te houden of te herstellen. Schepen van Erfgoed Geert Cluckers legt uit dat de Gotische zaal momenteel een nieuwe kalkverflaag krijgt. Ook de inkom werd aangepakt met onder meer nieuwe verlichtingsplaten.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Toekomst voor vier flambeeuwschildjes

In 2020 selecteerde het museum, onder andere, vier flambeeuwschildjes van de Diestse ambachten voor restauratie. Het gaat om de schildjes van de timmerlieden, de (edel)smeden, de brouwers en de wevers. De flambeeuwschildjes werden vroeger op handhoogte aan een flambeeuw, een lantaarn op een staak, bevestigd en zo rondgedragen in optochten en processies. Atelier Tratteggio uit Hasselt ging ermee aan de slag en verzekerde deze schilderijtjes op ijzer van een toekomst. Het restauratieatelier begon intussen aan de tweede opdracht. Het schilderij ‘Het lichaam van prins Filips Willem van Oranje (+ 1618 )’, opgebaard in de rouwkapel, was erg donker geworden. Hierdoor was de afbeelding amper zichtbaar. Het atelier gaat de oorzaak zoeken en de Prins van Oranje kleurrijk herstellen.

Reiniging flambeeuwschild met wattenstaafje

Flambeeuwschild niet gereinigd

Twee nieuwe historisch belangrijke stukken in het stadsmuseum

De Vrienden van het Stedelijk Museum en Archief kochten een nieuw pronkstuk aan voor het museum: een tinnen lampetkan van de Antwerpse tingieter Andries de Mangeleer uit het begin van de 17de eeuw. Het is een erg zeldzaam stuk waarvan er maar drie in België gekend zijn. Het museum had al een lampetschaal van dezelfde maker. Door deze schenking wordt het gebruik van deze objecten eindelijk duidelijk: de kan en schaal waren de voorlopers van de porseleinen waskom en waskan, zoals de oudere lezers deze nog kennen van onze (over)grootouders. Dit evolueerde later naar het huidige badkamermeubel met wasbak. Naast deze lampetkan kochten de Vrienden van het Museum ook een zeldzame 19de-eeuwse schenkkan van de Diestse tingieter Dirickx. Ze gaan nu verder onderzoeken wie deze ambachtsman precies was.

Benieuwd om dit alles te komen ontdekken?

Stadsmuseum De Hofstadt opent op zaterdag 19 december opnieuw de deuren.

Open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 11 tot 17 uur
Zaterdag en zondag van 13 tot 18 uur

Opgelet! Het museum bezoeken kan enkel na reservatie via museum@diest.be of 013-35.32.09. Geef je naam op en ook de datum en tijdstip waarop je het museum wenst te bezoeken. Ieder kwartier kan er een persoon, een koppel of een gezin binnen.

Reserveer tenminste 24 uur op voorhand.

Geef een reactie