Try-out voor sneltesten in scholen gebeurt in Diest, Tienen en Gent

Als de besmettingscijfers voor covid-19 voldoende gedaald zijn zal de federale regering overschakelen naar een strategie die erop gericht is om de pandemie te beheersen. Sneltesten worden daarin cruciaal. Die moeten namelijk toelaten om de superverspreiders te detecteren en te isoleren. Superverspreiders zijn mensen met een zeer hoge virale lading in neus en mond. Zij kunnen met een eenvoudig contact zeer veel mensen op korte tijd besmetten. 

Onder meer in de scholen zullen sneltesten worden ingezet. De artsen van de CLB’s gaan die testcapaciteit allicht coördineren. Momenteel wordt nog onderzocht of ze daarvoor kunnen samenwerken met het Rode Kruis. De vraag is of een sneltest kan/mag afgenomen worden door niet-medisch geschoold personeel.

De procedure voor het afnemen van die sneltesten zal eerst grondig uitgeprobeerd worden. Algemeen directeur van de vrije CLB’s in Vlaanderen Stefan Grielens bevestigde vanmorgen bij Radio 1 dat er drie steden geselecteerd zijn om die try-outs te organiseren. Dat zijn Diest, Tienen en Gent. Diest is een typische scholenstad waar sneltesten allicht een effectieve meerwaarde zullen brengen.

Grielens bevestigde ook dat de cijfers van de besmettingen in de scholen na de heropening, voorlopig heel erg meevallen. Hij waarschuwde wel dat de effectieve impact pas volgende week helemaal duidelijk zal zijn.

Geef een reactie