Diest | Kruisherenkerk heeft haar kruis terug

Foto’s SAD / Mine Daelemans

Het smeedijzeren kruis van de Kruisherenkerk in Diest is vrijdagochtend teruggeplaatst op de voorgevel. Dat gebeurde met een hijskraan. Het gevaarte weegt 220 kg en het is 4 meter hoog.

De Kruisherenkerk in Diest dateert uit de 17de eeuw en is een beschermd monument.
Sinds 2012 is de kerk en de omliggende Kruisherensite eigendom van zorgorganisatie
vzw Sint-Annendael Grauwzusters. Het kruis was in slechte staat. De verankering was ook niet meer gegarandeerd en daardoor was er een risico dat het kruis naar beneden zou vallen.

In 2017 werd al een ander monumentaal kruis in epische omstandigheden met stormwind en in de gutsende regen naar beneden gehaald. Het kruis van Sint-Sulpitius dreigde toen naar beneden te vallen. Ook toen kwam er een stevige kraan aan te pas om het gevaarte te verwijderen. Wij waren er bij om dat te filmen.

De Kruisherenkerk zelf was er ook slecht aan toe. Daarom werden in augustus
instandhoudingswerken opgestart. Die moeten de kerk bestendig
maken tegen water, regen en wind. De restauratie van het smeedijzeren kruis gebeurde door
een smid die daarvoor de oude smeedtechnieken toepaste.

Volgens algemeen directeur van vzw Sint-Annendael Grauwzusters, Koen De Meester, zullen de herstellingswerken medio november voltooid zijn. In een latere fase is het de bedoeling om de Kruisherenkerk te renoveren. De mogelijkheden om de Kruisherenkerk een nieuwe bestemming te geven worden momenteel onderzocht. Die denkoefening maakt deel uit van het toekomstproject voor de gehele Kruisherensite. Koen De Meester wil daar voorlopig geen commentaar over geven.

Geef een reactie