Rillaar | Initiatiefnemer van cohousing Villa De proost is overleden

De politie van Aarschot postte vorige week donderdag een bericht over de verdwijning van Jozef Goossens. Op zaterdag 31 oktober werd het lichaam van de man levenloos terug gevonden. Dat meldde de federale politie op haar facebookpagina.

Jozef Goossens is de initiatiefnemer van het cohousingproject Villa De Proost. Dat project werd drie jaar geleden opgestart in het fraai gerenoveerde pand met tuin tegenover het woonzorgcentrum in Rillaar. In Villa De Proost wonen een aantal welstellende maar ook hoogbejaarde mensen samen. Ze hebben in de villa allemaal hun private ruimtes om te leven maar de maaltijden worden in een gemeenschappelijke infrastructuur geserveerd en ook ontspanning kan collectief gebeuren. Enkel de verzorging moeten de bewoners zelf organiseren en inhuren.

Knap bedacht, zult u denken. Maar de wetgeving in Vlaanderen is niet echt geschreven om creatieve initiatieven mogelijk te maken. De bewoners konden zich bijvoorbeeld niet op hetzelfde adres domiciliëren. De piste om er dan maar een niet-erkende assistentiewoning van te maken, passeerde niet bij het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) omdat het project niet overeenstemt met de definitie van zo’n woning. Volgens het AZG is het project in feite een woonzorgcentrum (wzc). Die WZC’s worden echter riant gesubsidieerd en daarom is de erkenning ervan erg strikt geregeld en laat die allicht nog jaren op zich wachten. Terug naar af dus.

Uiteindelijk werd een slimme juridische constructie bedacht. Het initiatief werd ondergebracht in een private stichting op naam van een aantal bewoners. De stichting huurt het gebouw van de eigenaars en huurt ook een reeks diensten in zoals onderhoud en maaltijden. Op die manier is het cohousingproject in principe niet meer centraal aangestuurd. Dat was het belangrijkste bezwaar van het AZG. Villa De Proost voldoet dus allicht, strikt naar de letter, wel aan de omschrijving voor een niet-erkende assistentiewoning. Het AZG legt zich echter niet zomaar neer bij het juridische handigheidje. In principe zou het kunnen dat er niks veranderd is aan de situatie. Enkel de juridische verpakking is anders. AZG wil nu onderzoeken of de bewoners ook effectief inspraak hebben alvorens de aanmelding aanvaard wordt.

Geef een reactie