Aarschot knoopt tijdens 2de lockdown weer aan met Sint-Rochus – met filmpje van Portland

Aarschot eert ieder jaar op 15 augustus Sint-Rochus, de patroonheilige die de stad verloste van de pest. Dat gebeurt al sinds 1667. En het gebeurde ook dit jaar. Hoofdzakelijk digitaal weliswaar. De kaarsjes waren er maar het stadsbestuur riep de inwoners en de duizenden bezoekers die normaal naar het lichtfeest afzakken op, om thuis te blijven en online te volgen. Het bestuur doet nu opnieuw een oproep. Deze keer om iedere avond thuis een kaarsje aan te steken.

Burgemeester Gwendolyn Rutten vraagt aan de inwoners om tijdens de tweede lockdown die zondag ingaat, iedere avond om 20 uur een kaars te branden. Covid-19 raast, net zoals de pest vroeger, genadeloos en onzichtbaar door de samenleving. Het virus maakt iedere dag opnieuw slachtoffers en zet de gezondheidszorg zwaar onder druk. “Vele Aarschottenaren vonden de
afgelopen maanden hoop in het verhaal van Sint-Rochus en het branden van kaarsjes”, zegt Gwendolyn Rutten. “We vragen opnieuw aan alle Aarschottenaren om elke avond kaarsjes aan te steken. De vele kaarsjes geven ons een verwarmend gevoel van verbondenheid en samenhorigheid.”

Er is echter een belangrijk verschil met de strijd tegen de pest. We hebben perspectief. De wetenschap is in staat om binnen een aantal maanden een vaccin te ontwikkelen. We zijn dus niet afhankelijk van de afzwakking van het virus om uit de omknelling te geraken. En we kunnen er zelf iets aan doen. Wie afstand houdt, zijn handen frequent wast en een mondmasker draagt in het gezelschap van anderen, vermindert de kans om besmet te geraken.

Tijdens de digitale editie van de Sint-Rochusverlichting 2020 zorgde het stadsbestuur van Aarschot wel voor een paar kippenvelmomentjes. Een ervan was een optreden van Portland in de skyline van Aarschot. De clip was op voorhand opgenomen maar het leek alsof het een livestream was. Whatever, het was alleszins beklijvend mooi.

Geef een reactie