Erediensten en begankenis geschrapt in Diest (foto’s begankenis 2019)

De herdenking van onze overledenen in de periode van Allerheiligen, zal dit jaar misschien intenser gebeuren maar het zal alleszins anders gebeuren.  Ook de herdenkingsplechtigheden in de kerken zullen niet of op een andere manier doorgaan.

In Diest was voor de eerste keer een Reveil gepland op het kerkhof. Dat is een mooi en ingetogen muzikaal moment bij zonsondergang op Allerheiligen. Dat werd vorige week, nog voor de nieuwe strengere maatregelen van toepassing werden,  al afgelast.

Ook pastoor van Diest Felix Van Meerbergen moest zijn planning voor het Allerheiligenweekend bijsturen. Aanvankelijk probeerde hij nog om een paar vieringen in de Onze-Lieve-Vrouw kerk en in de Sint-Sulpitiuskerk te behouden.  Ook het geboortehuis van Jan Berchmans en de Allerheiligenkapel zouden “op bepaalde tijdstippen” open blijven.

Na overleg met waarnemend-burgemeester Geert Cluckers stuurde Felix Van Meerbergen bij. De fysieke vieringen worden geschrapt en de openingsuren in de kapellen worden beperkt en verduidelijkt.

Een samenvatting:

  • Alle publieke weekend-erediensten op zaterdag en zondag in alle kerken en kapellen van groot- Diest worden opgeschort  vanaf 31 oktober tot 19 november.
  • De vieringen in het kader van de begankenis naar de Allerheiligenkapel gaan niet door.
  • Huwelijken en uitvaarten kunnen wel doorgaan maar met maximaal veertig aanwezigen.
  • Het geboortehuis van Jan Berchmans is elke dag open  tussen 9 uur en 17 uur.
  • De Sint Sulpitiuskerk en de Allerheiligenkapel  zijn elke woensdag tussen 8.30 uur en 12 uur open.

Verder kan ook de dierenzegening in Schaffen niet doorgaan.

Aan de ingang van alle kerkelijke gebouwen zijn mondmaskers en handontsmettingsgel beschikbaar.

Felix Van Meerbergen blijft op zondag om 10.30 uur een misviering uitzenden. De viering vindt plaats met gesloten deuren. De uitzending gebeurt via het Youtubekanaal Kerk Diest.

Geef een reactie