Burgemeester Gwendolyn Rutten voert maatregelen Vlaamse regering vandaag al in

De Vlaamse regering nam dinsdagavond een reeks strengere maatregelen om de wilde verspreiding van covid-19 af te remmen. Die maatregelen gaan vreemd genoeg pas in op vrijdagavond om 18 uur. In zowat alle duidingsprogramma’s en bij zowat alle experten kan die slappe timing op geen enkel begrip rekenen.

In Aarschot lijkt burgemeester Gwendolyn Rutten zich niet neer te leggen bij de weinig ambitieuze timing van de Vlaamse regering. Zij publiceert op Facebook een melding waarin ze vraagt om de maatregelen al vanaf vandaag, woensdag 28 oktober om 18 uur, in te voeren.

Goeieavond allemaal, Ik vraag namens onze stad Aarschot om de inwerkingtreding van de nieuwe maatregelen te vervroegen naar woensdag 18u (ipv vrijdagavond). Het virus gaat te snel, dus wat moet – moet. Het liefst doen we dat in heel Vlaanderen samen. Maar in elk geval doen we dit als stad en neem ik het besluit om sneller te schakelen in Aarschot. De nieuwe maatregelen raken opnieuw heel veel mensen, economisch en emotioneel. Mijn boodschap is helder : we laten jullie niet los. Jullie kunnen op ons rekenen om terug op te veren, zodra het veilig kan. We doen dit voor elkaar, voor de zorgsector en de hulpverleners, voor al wie ziek en kwetsbaar is. Draag zorg voor elkaar. We komen hier samen door. Dank voor jullie begrip en medewerking 🙏🏼Gwendolyn Rutten.

De tekst van burgemeester Rutten is voorwaardelijk. Ze gebruikt de woorden “ik vraag…” en ze lijkt op die manier niks op te leggen. Anderzijds lijkt de strakke timing in haar bericht erop te wijzen dat Gwendolyn Rutten vandaag bij burgemeestersbesluit de strengere voorwaarden zal invoeren.

Gwendolyn Rutten kondigt aan dat ze een Facebook Live event organiseert op woensdag 28 oktober om 17 uur. Allicht zal ze daar meer duidelijkheid geven over de vervroegde invoering van een reeks maatregelen.

Op haar Facebookpagina krijgt Gwendolyn Rutten opvallend veel steun voor haar beslissing. Onder meer VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck ondersteunt de beslissing en zij noemt burgemeester Rutten ook op haar eigen pagina. Die massale steun wijst er op dat de Vlaamse regering een kans laat liggen. De maatregelen hebben bij de bevolking een breed draagvlak. De redenering van minister-president Jan Jambon dat het slechts over twee dagen gaat is waardeloos. In het onderwijs wordt de vakantie verlengd met twee dagen en dat wordt omschreven als cruciaal. De twee dagen die men nu verliest zijn dan weer onbelangrijk. Het beleid heeft de voorbije maanden niet echt uitgeblonken op het vlak van crisismanagement en crisiscommunicatie. Het ontbreekt de Vlaamse regering ook nu weer aan consequent gedrag en dat is precies wat zij een bepaald deel van de bevolking verwijten. Management by example is een deel van de politieke klasse nog steeds vreemd.

Geef een reactie