Vlaanderen krijgt 8 icoonfietsroutes, 3 ervan in Vlaams-Brabant

Het project ‘Fietsen in Vlaanderen’ schiet officieel uit de startblokken. Acht nieuwe thematische lange afstand fietsroutes vervangen vanaf het voorjaar van 2021 de klassieke LF-routes. Met de icoonfietsroutes wil Vlaanderen zich op de kaart zetten als een internationale bestemming voor fietsvakanties. Vlaams-Brabant krijgt er 3 icoonfietsroutes bij: de Heuvelroute, de Kunststedenroute en de Groene Gordel route. Mede door de gezondheidscrisis is fietsen momenteel bijzonder populair.

Een nieuw fietsaanbod voor Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg rollen tussen oktober 2020 en juli 2021 acht nieuwe langeafstandsfietsroutes uit.
De thematische routes worden icoonfietsroutes genoemd en zullen integraal op het fietsknooppuntennetwerk liggen. Er gaat aandacht naar de bereikbaarheid van de start- en eindpunten met het openbaar vervoer en naar aansluitingen met routes in Wallonië, Nederland en Frankrijk. De bewegwijzering gebeurt in twee richtingen en wordt volledig vernieuwd.

De nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes vervangen de LF-routes, die bijna 30 jaar geleden gerealiseerd werden op initiatief van de fietsersgemeenschap en tot op vandaag werden onderhouden door vrijwilligers.
De bewegwijzering van de oude LF-routes wordt geleidelijk ontmanteld vanaf de herfstvakantie 2020 en zal helemaal verdwenen zijn tegen het begin van de lente 2021. Gebruikers die in deze periode de oude routes wensen te fietsen, kunnen tot dan terecht op de website van vzw Grote Routepaden voor de gps-tracks. Grote Routepaden blijft in de toekomst partner om de connectie met de fietsersgemeenschap te maken.

Een integrale aanpak van het fietstoerisme op Vlaams niveau

Toerisme Vlaanderen en de provinciale toeristische organisaties investeren de komende 5 jaar samen bijna 1 miljoen euro in de ontwikkeling en de promotie van het fietstoerisme in Vlaanderen.

Het nieuwe project ‘Toeristisch en recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ zet in op de realisatie van 8 nieuwe icoonfietsroutes, op gestructureerd overleg tussen alle Vlaamse fietspartners, op uitwisseling van kennis en data, op de ontwikkeling van een portaalwebsite rond fietsen in Vlaanderen, op de uitgave van uniforme fietsgidsen en op communicatie naar de sector en de vakantiefietser. Er wordt voor het project een coördinator aangeworven.

Gedeputeerde van toerisme en voorzitter van de Beleidscommissie Toerisme van de Vereniging Vlaamse Provincies (VVP) Monique Swinnen is blij dat dit project, samen met de uitrol van de routes, verankerd werd in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen. De opschaling van de services is goed nieuws voor de fietsende Vlaming en de buitenlandse fietstoerist. De partners willen ook de organisatoren van fietsreizen blijven ondersteunen.

De Kustroute als pionier, de Vlaamse Rand in de schijnwerpers

De Kustroute is de eerste nieuwe icoonfietsroute die in Vlaanderen uitgerold wordt. Ze vervangt de bijna 20 jaar oude ‘Kustfietsroute’ van Westtoer en komt ook in de plaats van de LF1 Noordzeefietsroute.

Vlaams-Brabant krijgt er 3 icoonfietsroutes bij: de Heuvelroute (165 km), de Kunststedenroute (55 km) en de Groene Gordel route (125 km). Samen goed voor 345 extra km aan fietsplezier.
De Vlaanderenroute zal samen lopen met de Heuvelroute. De Groene Gordelroute is de enige icoonfietsroute die de provinciegrens niet overschrijdt en 125 km lang de parels in de Vlaamse Rand rond Brussel in de kijker zet.

Toeristisch fietsen: een Europees verhaal          
                                                             
De icoonroutes sluiten niet alleen aan op elkaar, maar ook op lange afstand fietsroutes in het buitenland, waardoor de landsgrenzen letterlijk vervagen en de fietstocht kan verdergezet worden over de grenzen.

Door Vlaanderen lopen ook vier EuroVelo (EV) routes. Dat is een netwerk van Europese bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes. Zo spoort de Heuvelroute in Vlaams-Brabant deels samen met de EV5 (Via Romea Francigena). Op die manier maakt ook de vakantiefietser die verschillende landen aandoet maximaal kennis met fietsland Vlaanderen.


Timing opening routes:

  • Kustroute: 26 oktober 2020
  • Maasroute (reeds geopend als EuroVelo 19 route en internationale Maasfietsroute): bewegwijzering in deze uniforme reeks tegen januari 2021
  • Frontroute ’14-’18: maart 2021
  • Kempenroute: maart 2021
  • Schelderoute: april 2021
  • Kunststedenroute: mei 2021
  • Groene Gordelroute: mei 2021
  • Heuvelroute: juni 2021
  • Vlaanderenroute: juni/juli 2021

Geef een reactie