Diest | Demo Ecologisch bosbeheer tijdens Dag van het Trekpaard

Aan boerenpaarden was er zeker geen gebrek tijdens de Dag van het Trekpaard die op zondag 11 oktober plaats vond in Molenstede. Er kwamen zelfs zoveel voermannen afgezakt, dat ze onderling moesten afspreken wie wanneer naar het bos zou trekken om bomen weg te slepen.

De eigenaar van een bos achter de oefenvelden van KFC Diest wil dat bos omvormen tot een site met ecologische meerwaarde. Daarvoor moet ongeveer 30% van de bomen verwijderd worden. Alle exoten worden verwijderd en wat overblijft is een evenwichtige selectie van binnenlandse bomen en planten.

De klus wordt geklaard door de ploegen van de sociaal inclusieve onderneming De Winning. Zij gebruiken trekpaarden om de gezaagde bomen weg te halen uit het bos. Op die manier blijft de ondergrond van het bos veel luchtiger. Tegelijkertijd blijft een mooi stuk levend cultureel erfgoed behouden.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt de instandhouding ban het Brabants trekpaard. Zij keren onder meer een premie uit bij de geboorte van een veulen. Er lopen ook een reeks activiteiten met trekpaarden. Naast bosbeheer en akkerbouw zijn er plannen om de kolossen in te zetten voor huisvuilophaling is stadskernen.

One comment

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    We stonden jammer genoeg een beetje veraf van het hele gebeuren maar voor de volgende editie hebben we al ons plaats gereserveerd dichterbij deze machtig mooie Brabanders <3

Geef een reactie