Verjongen bos in Molenstede met inzet van trekpaarden

Evenementen zijn er momenteel nauwelijks maar op zondag 11 oktober vindt in Diest toch de Dag van het Trekpaard plaats. Die dag wordt georganiseerd door Toerisme Diest, de provincie Vlaams-Brabant en de sociale werkplaats De Winning. De organisatie is gekoppeld aan een ecologisch verantwoord project.

Verjonging bos met inzet van trekpaarden

De eigenaar van een bos aan de Turnhoutsebaan in Molenstede wil dat bos verjongen. Daarvoor is een uitdunning met 30% nodig. Dat zal op een ecologisch verantwoorde manier gebeuren. Bij de uitdunning wordt rekening gehouden met de inlandse diversiteit en de kans voor jonge boompjes om verder uit te groeien.

Het werk gebeurt met trekpaarden omdat die weinig schade toebrengen aan de bodem. Ze zijn uiteraard ook perfect milieuvriendelijk.

Deelnemers aan de dag van het Trekpaard kunnen een wandeling maken waarbij je de werken van dichtbij kan bekijken. Uiteraard moet iedereen rekening houdend met de maatregelen om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan. Om deel te nemen moest je wel inschrijven via toerismereservatie@diest.be

PaardenKracht in het BosLandschap

Dit verhaal begint in 2011, wanneer De Winning het project ‘PaardenKracht in het BosLandschap’ opstart. Neem dat meer letterlijk: stoere trekpaarden helpen bij het werk in het bos. Ze verslepen bomen en zetten hun behendige kracht in waar machines maar moeilijk kunnen komen. Maar ze doen nog meer: de sterke, rustige kolossen hebben een therapeutisch effect op de medewerkers. De paarden geven hen zelfvertrouwen, maken hen sterker. En dat is net het doel van De Winning: mensen doen groeien in wie ze zijn en wat ze doen. Sociale economie, natuur en paardenkracht vormen een heel mooie combinatie.

Trekpaarden en bier

De wandelaars maken niet alleen kennis met de trekpaarden, ze kunnen ook een lekker biertje proeven. Dat werd speciaal gebrouwen om het trekpaardenproject van De Winning financieel mee te ondersteunen.

De zorg voor een Brabants trekpaard en de extra begeleiding kosten wel wat centen. Daarom begonnen de voermannen Stijn Pollaris en Gert Poelmans al in 2013 een blond, bitter en krachtig haverbier te brouwen: 7PK. Het bier viel zo in de smaak, dat Stijn en Gert in 2018 een extra biertje bedachten. 9PK is donker en wat zoeter.

Sociaal inclusieve onderneming

De Winning is een sociaal inclusieve onderneming die werkt aan een arbeidsmarkt waar plaats is voor iedereen. Personen die niet, of niet meteen aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt, krijgen er de kans om hun talent te ontdekken en ontwikkelen. Dat gebeurt door begeleiding, opleiding, werkervaring en bemiddeling, zodat een duurzame tewerkstelling mogelijk wordt. De organisatie stelt ongeveer 350 mensen tewerk en spitst zich toe op natuur- en groenbeheer, biologische land- en tuinbouw, voeding en distributie, en horeca. Ze zetten ook ook een aantal trekpaarden in. Die dieren hebben een rustgevende effect op de medewerkers en ze dragen ook bij tot het behoud van dat cultureel erfgoed.

Praktische gegevens

Datum: zondag 11 oktober 2020
Uur                   : van 10 tot 18 uur
Locatie             : bos ‘Achter De Linde’ | Turnhoutsebaan, Molenstede-Diest (aan KFC Diest)

Geef een reactie