Spaanse A400M dropt para’s en materiaal in Hechtel – volgende week droppings in Schaffen

De eerste fly-by van de Airbus A400M ging letterlijk de mist in. Het toestel kwam vroeger dan gepland over onze regio en de mist verhinderde dat we het duidelijk konden zien. Na 10 uur trok dat gordijn op. Boven Oost- en West-Vlaanderen en later ook boven Waals-Brabant en Leuven was de A400M duidelijk te zien. Het toestel werd voor zijn laanding op de militaire luchthaven in Melsbroek verwelkomd door twee F-16 Fighting Falcons

Vrijdagmiddag was er opnieuw een opportuniteit om het paradepaardje van Defensie te zien. Een A400M voerde een gemengde dropping uit met materiaal en manschappen. Dat gebeurde niet in Schaffen maar wel in Hechtel. Kapitein Lengelé van het trainingscentrum in Schaffen verduidelijkt dat die testdroppings voorlopig in Hechtel gebeuren omdat daar meer plaats is dan in Schaffen. Op termijn, als alle procedures op punt staan, gebeuren die droppings opnieuw in Schaffen. Op de foto’s kan je zien dat de dropping langs de twee zijdeuren gelijktijdig gebeurt. Je kan ook zeer duidelijk het grotere windscherm zien dat de exit vergemakkelijkt.

Het toestel dat vrijdagnamiddag gebruikt werd was overigens niet de MSN104 dat door Luxemburg werd aangekocht maar de EC406 dat eigendom is van Airbus Defence and Space. Dat vliegtuig was vorige dinsdag overgevlogen naar Brussel. Airbus zet de EC406 in voor opleidingen en testvluchten. Je kan hieronder de route zien die het toestel volgde.

Foto’s in lage resolutie | Joert Bertels voor Hola Hageland

Vanaf volgende week gebeuren er ook droppings in Schaffen. In principe staan die maandag en dinsdag op de planning maar de meteo kan daar verandering in brengen. Het is verder niet duidelijk of die gebeuren met de Luxemburgse A400M of met die van Airbus. Dat toestel is namelijk ook nog steeds op Melsbroek.

Geef een reactie