Je hondje mag voortaan niet meer mee naar festivals in Leuven

 Het stadsbestuur van Leuven heeft het politiereglement voor dierenwelzijn aangepast. Het is in de stad niet langer toegestaan om je huisdier mee te nemen naar een luidruchtig evenement, als die al zouden mogen doorgaan. Als je bijvoorbeeld naar een festival gaat met je hond, dan mag je het dier niet meer meenemen tot aan het podium. De drukte en het lawaai bezorgt dieren te veel stress. Dat kan volgens schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens leiden tot gevaarlijke situaties zoals bijtincidenten. Assistentiehonden vormen hierop een uitzondering.

Er zijn ook nieuwe bepalingen voor evenementen met dieren. Zo moeten de dieren gemerkt of gechipt zijn. Het transport van de dieren moet zo kort mogelijk gehouden worden. De dieren moeten te allen tijde beschikken over proper drinkwater, voldoende bewegingsruimte en voldoende beschutting tegen wind en regen. Daarnaast moeten de begeleiders ervoor zorgen dat de dieren op een rustige en stille plaats kunnen vertoeven, ver genoeg van bijvoorbeeld luidsprekers. 

Het stadsbestuur besliste ook dat levende dieren niet langer verkocht mogen worden op markten. “We doen dit om impulsaankopen te vermijden”, aldus Van Oppens. “Het gebeurt vaak dat mensen een huisdier kopen in een opwelling en dan later beseffen dat ze eigenlijk geen huisdier willen of er niet voor kunnen zorgen. De dieren worden dan aan hun lot overgelaten of komen in het asiel terecht. We willen er hiermee voor zorgen dat mensen huisdieren op een doordachte manier aankopen.”

Geef een reactie