Eerste A400M komt volgende vrijdag naar Melsbroek

Het heeft een tijdje aangesleept maar volgende vrijdag 9 oktober is het eindelijk zo ver. Op de militaire luchthaven in Melsbroek zal het nieuwe Luxemburgse A400M transportvliegtuig voor de 15de Wing Luchttransport landen. Dit is het eerste van acht toestellen voor strategische en tactische luchttransport dat Melsbroek als thuisbasis zal krijgen.

België kocht zeven toestellen aan. Het Groothertogdom Luxemburg koopt één toestel en dat komt als eerste overgevlogen vanuit de productiehal in Sevilla. Het Luxemburgse vliegtuig, met staartnummer CT-01, gaat deel uitmaken van een gezamenlijke vloot die door de ‘Belgium-Luxembourg Binational Air Transport Unit A400M’ (BNU A400M) geëxploiteerd zal worden. In die unit werken zowel Belgen en Luxemburgers.

Binnen enkele maanden staat de levering van een tweede toestel, ditmaal in Belgische kleuren, gepland. Progressief zullen de nieuwe vliegtuigen de opdrachten van de bijna vijftig jaar oude C-130 Hercules vliegtuigen overnemen.

De Airbus A400M ‘Atlas’ is een viermotorig turboprop militair transportvliegtuig. Het is ontworpen door Airbus Military om oudere types transportvliegtuigen te vervangen, zoals de Transall C-160 en de Lockheed C-130 Hercules. De Belgische luchtvaartindustrie is betrokken bij de bouw van alle A400M vliegtuigen. Bedrijven zoals Sabca, Sonaca en Asco leveren onderdelen voor de wereldwijde vloot van dit type. Zeven Europese landen zullen dit toestel gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.