Wordt “Weekend van de klant” ook laatste weekend voor Wibra?

In onze regio doen nogal wat handelszaken mee aan het Weekend van de klant maar voor het personeel van Wibra Diest en Wibra Aarschot zou het wel eens een wrang weekend kunnen worden. Maandag beslist de ondernemingsrechtbank in Gent over de aanvraag voor een gerechtelijke reorganisatie van Wibra in België. De keten wil met een beperkt aantal winkels doorgaan en de vestigingen in Diest en Aarschot zijn daar niet bij. Tielt-Winge en Tienen staan wel op dat lijstje. 

Gerechtelijke reorganisatie

Wibra België werkt al enkele jaren met verlies. Om dat te keren zette Ronald Wiersma, dat is de zoon van stichter Jo Wierdsma, in mei 2019 een stap terug. Hij maakte niet langer deel uit van het management van de keten. CEO Bas Duijsens nam de leiding van Wibra in handen. Samen met zijn team werkte hij een nieuwe strategie uit die aanvankelijk ook leek aan te slaan. Tot corona kwam. De winkels moesten dicht maar de huur en de kosten bleven doorlopen. Toen de eerste golf van de pandemie onder controle leek, mochten de winkels weer open maar de klanten reageerden behoedzaam. Bovendien kampte Wibra met bevoorradingsproblemen. Dat leidde tot de aanvraag voor een gerechtelijke reorganisatie.

Als de rechtbank die reorganisatie toekent – in principe gebeurt dat dus op maandag 5 oktober – krijgt de keten bescherming tegen zijn schuldeisers. De rechtbank duidt een beheerder aan en die gaat op zoek naar eventuele overnemers. Voor 36 van de 81 winkels en voor het hoofdkantoor in Temse is er al een kandidaat-overnemer. Wibra zelf heeft namelijk aangegeven dat het die winkels, samen met het personeel ervan, wil overnemen. Op die manier blijven 183 van de 439 medewerkers in dienst. Die overname geeft meteen ook aan waarom Wibra niet meteen een faling heeft aangevraagd. De groep in Nederland heeft voldoende reserves om een aantal winkels te rendabiliseren.

Het lijstje: Borgerhout, Merksem, Aalst, Leuven, Geel, Mortsel, Oostende (2), Schaarbeek (2), Luik, Etterbeek, Eeklo, Menen, Tienen, Halle, Herentals, Gilly, Brugge, Sint-Amandsberg, Lokeren, Laken, Genk, Bergen, Kapellen, Ukkel, Blankenberge, Jette, Maasmechelen, Estaimpuis, Tielt-Winge, Heusden-Zolder, Haccourt, Mechelen Nekkerspoel, Overpelt en Mariakerke.

Het is weinig waarschijnlijk dat er voor de andere 45 vestigingen van de keten een toekomst is. Zij zullen allicht failliet gaan. Daardoor verliezen 256 werknemers hun job. 

Manke bedrijfsstrategie

Wereldwijd kondigen winkelketens aan dat ze het aantal vestigingen drastisch verminderen. Het is op dit moment handig om dat aan de gezondheidscrisis te wijten. In veel gevallen is dat allicht een extra oorzaak maar – onder meer in het geval van Wibra – is er meer aan de hand. De keten hanteert een lage prijzen strategie. In dat segment werk je met dunne marges en hoge volumes en dus heb je een kostendrukkende organisatie nodig. Wibra kan op dat vlak onmogelijk de concurrentie met onder meer Action aan. Bovendien is het vooral dit marktsegment dat het meeste concurrentie ondervindt van de onlineretailers. En precies daar blijft Wibra volkomen afwezig. 

Wist-je-dat-je: Wibra werd in 1956 opgericht door Jo Wierdsma. Hij startte met één winkeltje in Gelderland. Momenteel heeft Wibra ongeveer 300 vestigingen in Nederland en België. De naam is een samenvoeging van een gedeelte van de achternamen van de stichter en zijn echtgenote: Wiersma en Braam.

Geef een reactie