Zwembad De Beumkes in Scherpenheuvel is afgebroken

Zwembad De Beumkes in Scherpenheuvel werd deze week gesloopt. Het zwembad werd in 2016 al gesloten omdat de exploitatie ervan te zwaar woog op de begroting van de stad. Die beslissing was ook een gevolg van de nieuwe rapporteringsverplichtingen waar de gemeenten moesten aan voldoen bij de start van de vorige legislatuur. De financiële situatie van Scherpenheuvel-Zichem was op dat moment zorgwekkend en vroeg om stevige maatregelen.

De sluiting van het zwembad had overigens niet alleen met de exploitatie ervan te maken. Ook de structuur van het gebouw was versleten. Bovendien verstrengden de Vlarem-milieunormen en dat zou zware investeringen vergen.

Het gebouw werd nog af en toe gebruikt door de jeugddienst maar vorig jaar bevestigde schepen voor Ruimtelijke Ordening Nico Bergmans ons formeel dat de structuur te zwaar was aangetast door bouwrot en niet meer kon gered worden.

Stadspark met speelzones en recreatie

Nadat het puin geruimd is kan de discussie over de invulling van de site opnieuw beginnen. Vorig jaar organiseerde de jeugddienst Urban Hill. Burgemeester Manu Claes en schepen Ine Pauwels namen toen opvallend veel tijd om een toekomstplan voor site De Beumkes bekend te maken. Er zou een stadspark komen met een speelzone voor kinderen, petanquebanen, een hondenlosloopweide, fitnesstoestellen en sportterreinen. Om dat allemaal te realiseren wil het gemeentebestuur een aanpalend stuk grond verwerven dat momenteel eigendom is van de kerkfabriek. Het werd op dat moment wel duidelijk dat de realisatie van dat plan eerder op langere termijn moet gezien worden.

Diest bouwt nieuw zwembad

Zwembaden blijven overigens wel voor discussie zorgen in de regio. Het stadsbestuur van Diest verraste vorig jaar met de aankondiging dat ze nog tijdens deze legislatuur een nieuw zwembad zullen bouwen. Het huidige gebouw is een gerecupereerde expositieruimte van de expo 1958.

Allicht zal dat project een financiële constructie worden met een privé partner. Over de locatie van dat nieuwe zwembad wordt al maanden gespeculeerd. Het hardnekkige gerucht dat het op de site van de Halve Maan zou komen werd ondertussen door de provincie ontkend. Er wordt ook gespeculeerd over de afbraak van de tribune van het voetbalstadion die aan de ring grenst. Het zwembad zou daar dan kunnen komen.

Geef een reactie