Signalisatietotems en ANPR camera’s regelen verkeer in Leuvense voetgangerszone

Een belangrijk deel van de Leuvense binnenstad werd in 2016 voetgangersgebied. Er gelden verschillende toegangsregels voor auto’s, fietsen, bromfietsen, motorfietsen en speedpedelecs op verschillende momenten van de dag. Dat is niet altijd voor iedereen even duidelijk. De stad plaatste nu signalisatietotems om die regels te verduidelijken. Die werden vandaag in werking gesteld. Daar blijft het echter niet bij. Vanaf 7 oktober lopen bestuurders die de regels niet respecteren automatisch tegen de lamp. Dat gebeurt met de hulp van 29 ANPR-camera’s. Die herkennen nummerplaten en stellen overtredingen in het voetgangersgebied automatisch vast. Bestuurders die het voetgangersgebied binnenrijden wanneer dat niet toegelaten is, brengen andere weggebruikers in gevaar en ontvangen een GAS-boete van 58 euro. 

In het voetgangersgebied is autoverkeer alleen toegestaan van 6 tot 11 uur en van 18.30 tot 20.30 uur. Buiten die uren heb je een toegangsvergunning nodig. Voor andere voertuigen gelden op verschillende plaatsen andere regels.

Voor personen die niet vaak in het centrum rijden, is het niet altijd evident om de verkeerssituatie te kennen. Daarom plaatste de stad 20 dynamische signalisatietotems aan de rand van het voetgangersgebied. De rode of groene toegangslichten maken in één oogopslag duidelijk wie wel en wie niet mag doorrijden op welk moment van de dag (auto’s, fietsers, bromfietsers, motorfietsen en speedpedelecs). De signalisatietotems betekenen het einde van de verdwijnpalen – de lage palen die sommige straten afsluiten en automatisch in de grond zakken als er een voertuig met een vergunning nadert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.