Tessenderlo en Ham bestuderen een fusie

De gemeentebesturen van Ham en Tessenderlo onderzoeken of een vrijwillige fusie realiseerbaar is. De twee schepencolleges hebben een gezamenlijke kerngroep opgericht die alle aspecten van zo’n eventuele fusie zal aftoetsen en alle voor-en nadelen zal onderzoeken.

Volgens de burgemeesters Marc Heselmans (CD&V) en Fons Verwimp (Sp.a-Spil) is dat voorafgaand onderzoek nodig om de eventuele gemeenteraadsbeslissing te nemen over de start van het formele traject naar een feitelijke samenvoeging van onze twee gemeenten.

Volgens schepen Nico Engelen (Open VLD, Ham) voelen de twee West-Limburgse gemeenten zich al langer met elkaar verbonden. In het verleden werd al eens een fusieballonnetje opgelaten. Nu werd er besloten om fusie effectief te onderzoeken.

De kerngroep bestaat uit Marc Heselmans en Nico Engelen voor de gemeente Ham en Fons Verwimp en Stefan Govaerts voor de gemeente Tessenderlo. Ook de twee algemeen directeurs Tom Thijsmans en Erik Accou en de twee financieel directeurs Karolien Alders en Tom Segers maken deel uit van de kerngroep.

Burgemeester Verwimp benadrukt dat het onderzoek in alle openheid én met de betrokkenheid van alle politieke fracties in de beide gemeenten moet gevoerd worden. Een fusie heeft een directe impact op elke inwoner zodat ook elke inwoner via zijn politieke verkozene vertegenwoordigd moet worden.

Burgemeester Heselmans wijst op de impact voor de werknemers van de beide besturen en beklemtoont dat ook de administraties mee betrokken zullen worden.

Dat het voor de twee besturen menens is bewijst het voorlopige werklogo dat ze op de website van de gemeenten hebben geplaatst.

Geef een reactie