Diest | Markt terug in centrum zonder beperking kramen en geen gescheiden looprichtingen meer

De wekelijkse markt die in Diest op woensdag plaats vindt, staat vanaf volgende week weer op de vertrouwde locatie op de Grote markt en in de Koning Alberstraat. Niet iedereen wordt daar vrolijk van.

Op 20 mei startte in Diest de markt weer op, nadat die wekenlang niet kon doorgaan omwille van de lockdown door covid-19. Diest was daarmee een van de eerste steden in Vlaanderen om opnieuw een markt mogelijk te maken. Dat gebeurde weliswaar met een reeks maatregelen die de veiligheid van de bezoekers moest garanderen. De kramen verkasten naar de Kluisbergstraat, er kwam een quotum van maximaal 50 standen en de bezoekers moesten een parcours volgen met gescheiden looprichtingen. Verder werd het aantal bezoekers beperkt, iedereen moest een mondmasker dragen en handgel gebruiken.

Al die maatregelen gaan nu op de schop. Op de Grote Markt en in de Koning Albertstraat is er geen beperking van kramen meer. Eventueel worden die wel wat ruimer verspreid, onder meer ook op de Kaai. “We hebben na overleg met de gouverneur een opstelling gemaakt die voldoende afstand garandeert”, zegt schepen van Lokale Economie Maurits Vande Reyde.

Ook de gescheiden looprichtingen zijn niet langer meer nodig. Men gaat wel de algemene drukte nog monitoren, volgens de schepen.

Uitgebreide terrassen moeten weg

In principe zou dit de horeca bijkomende zuurstof moeten geven maar zij moeten na Autovrije Zondag op 20 september, hun uitgebreide terrassen weer opbreken. Die kwamen er om de zaakvoerders van cafés en restaurants meer mogelijkheden te geven in het kader van de strenge afstandsregels. Die regels gelden nog steeds maar de extra terrassen moeten dus weg.

De timing van de maatregel komt enigszins vreemd over. De besmettingscijfers stijgen overal in het land met een zorgwekkende snelheid.

Burgemeester Christophe De Graef zegt op Facebook het volgende:

…omdat wij het ruime plaatje bekijken.Ook op maat van Diest en niet wat elke dag in HLN vermeld staat.Omdat Diest het nog steeds elke dag goed doet.Omdat we ons vandaag in de groene zone bevinden en we van 7 positieve gevallen naar 3 gegaan zijn vandaag.

Die bewering klopt inderdaad. Op 16 september stond het besmettingscijfer voor Diest inderdaad op 3,54 positieve gevallen. Op de site van Sciensano, die vier dagen vertraging incalculeert, staan momenteel nog steeds 7 positieve gevallen en een incidentie van 27. Op basis van de effectieve dagcijfers is de situatie groen, op basis van de cijfers van Sciensano is dat niet het geval. Schepen Vande Reyde beweert echter dat de maatregel drie weken geleden al breed werd aangekondigd. De huidige besmettingscijfers hebben daar dus niks mee te maken.

Inwoners hebben bedenkingen

Niet iedereen is ook even enthousiast over de maatregel. Op het Facebookprofiel van de burgemeester uiten een aantal mensen hun bezorgdheid over het mogelijke besmettingsgevaar. Een aantal anderen vinden de alternatieve locatie op de Kluisbergstraat ook veel geschikter.

Een (geanonimiseerde) samenvatting

 • JH: Christophe De Graef het is toch niet omdat de cijfers nu gedaald zijn dat dit binnen een week of twee nog zo is? Of is de corona gedaan dan? 🥳🥳🥳
 • Christophe De Graef JH neen, maar wij volgen dat elke dag op. Covid is over 2 maanden ook niet gedaan, moeten we dan alles plat leggen?
 • JH nee maar vond de oplossing zoals ze nu was prima

Christophe De Graef neen maar de mensen waren het wel nu zo gewoon ,nu weer veranderen om mss binnen enkele weken verplicht terug te moeten verhuizen of erger nog te moeten sluiten ,je kunt op dit moment niet voorzichtig genoeg zijn ,kijk in ben in enkele maanden een risico persoon geworden van als ik te horen kreeg dat ik prostaatkanker had ,ik wil mij nu na mijn operatie veilig voelen en ja voorlopig is dat hier in Diest nog ,maar voor hoe lang?Tart het COVID 19 niet uit aub


TL: ik vindt het persoonlijk jammer dat de markt terug op de normale plaats gaat staan ik vraag mij ook af of de kramen in een rij gaan staan of over mekaar dan kan er van afstand houden geen sprake zijn ,en als ik graag eens een terrasje wil doen kan dat voor het markten ook .


KT: Ik vond het nochtans leuk en aangenaam op de Kluisbergstraat. Minder druk en zeer goed bereikbaar met de fiets.


PJ: Wat als het COVID-19 terug de kop op steekt zoals we nu overal vernemen,kunt u niet ontkennen hé ?Verhuist de markt dan terug naar de Kluisberg straat?

 • Christophe De Graef PJ: wat als de cijfers voor onze stad toch dalen?Misschien nemen we onze verantwoordelijkheid toch op, zoals we de afgelopen maanden steeds gedaan hebben?1
 • PJ Christophe De Graef we zijn nog maar aan het beging van de stijging ik hou mijn hart vast, maar ok als jullie denken dat het veilig is, wie ben ik om dat tegen te spreken
 • DB Christophe De Graef damned if you do, damned if you don’t. Verhuist de markt, dan gaan er mensen over klagen. Blijft de markt staan, dan gaan er mensen klagen. Eender wat je doet, er gaan mensen klagen. 😃1
 • PJ: DV is verantwoord denken en onnodig verplaatsen ,t’was nu goed kon gescheiden uw boodschappen doen ,iedereen op één lijn en terug komen langs het water of auto parkeren kort aan demarrages, als je het mij vraagt bleef de markt voor goed daar staan ,als de mensen dorst hebben komen ze toch naar het centrum van de stad

Niet iedereen heeft bedenkingen; Een aantal mensen zijn ook positief over de terugkeer van de markt naar het centrum.

 • KC Daar gaat de horeca gelukkig mee zijn. En ik ook
 • CD Ik ben echt content dat de markt terug op de markt staat veel beter terug dank u
 • FS Toch fijn om te horen dat jullie onze inzet appreciëren om onze klanten veilig te kunnen bedienen. Zelf vond ik het ook een goede tussentijdse oplossing maar ik denk dat iedereen ook ontzettend blij is dat we terug naar onze habit mogen terugkeren. Ook bedankt aan de organisatie en vooral onze marktleidster. 💐👍🏻11
  • KDP FS  inderdaad de markt leidster is een top madam 👍5

JP De een wil dit ,den andere dat, de burgervader zal wel weten wat hij doet zeker man man wat een gezaag !

Geef een reactie