Wild en gevogelte Buvens bereidt de toekomst voor met investering van een half miljoen euro

Covid-19 is niet alleen een bedreiging voor de gezondheid maar het virus dreigt ook zware schade aan te richten in de economie. Uit cijfers die VBO-voorzitter Bart De Smet citeerde, blijkt dat tussen 80.000 tot 100.000 ondernemingen in slechte papieren zitten. Een deel daarvan zal de crisis niet overleven.

Er zijn ook ondernemers die het precies nu, zeer goed blijven doen. Vaak zijn dat bedrijven die een gezonde financiële structuur hebben en verder bouwen op een langetermijnvisie. Wild en gevogelte Buvens is daar een voorbeeld van. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden stevig geïnvesteerd in de vernieuwing van het machinepark en in een uitbreiding van de productiehal in Webbekom. Dat belette de onderneming niet om ondertussen ook de hoogste standaard op het vlak van voedselveiligheid te behalen. Wild en gevogelte Buvens mag al voor het tweede jaar op rij het prestigieuze BRC A++ certificaat voeren.

Visionaire stichter

Stichter van het bedrijf Willy Buvens was meer dan zestig jaar geleden één van de 5000 poeliers in België. Willy had een kleine winkel in Bekkevoort maar die stiel werd stevig bedreigd door de opkomst en het succes van de supermarkten.  Ondernemer Buvens anticipeerde handig op die evolutie. Hij specialiseerde zich in de toelevering van wild aan de grootwarenhuizen en toprestaurants. Willy Buvens investeerde in een moderne productiehal in Webbekom. Hij koos van bij de start ook voor de beste kwaliteit. Geen artificieel opgekweekt wild maar vlees van dieren die in alle vrijheid geleefd hebben in een nog ongerepte habitat in Oost-Europa. De eerste verwerking van het vlees gebeurt ook nu nog in Polen en Hongarije en het wordt dan in ideale omstandigheden naar België getransporteerd.

De dioxinecrisis zorgde ervoor dat de controles op de productie van voedsel veel strenger gebeurden. Voor het bedrijf van Willy Buvens was dat een belangrijk voordeel maar heel wat concurrenten sneuvelden op de strenge kwaliteitseisen. De markt voor wild en gevogelte wordt momenteel gedomineerd door slechts enkele grote spelers. Eén daarvan is Buvens.

Tweede generatie

Willy en zijn echtgenote Paula, ondertussen tachtigplussers, zorgden voor een stevige basis.  De tweede generatie zorgt voor continuïteit. Brigitte en Franky Buvens, de twee kinderen, hebben samen met schoonzoon Danny Wendrickx de operationele leiding van het bedrijf in handen. Dat loopt uitstekend. Buvens kreeg er dit jaar een aantal belangrijke  retailklanten bij en ook de eigen winkels draaien volop. De directie reageert met een stevige investering om de productie te optimaliseren. Die investering wordt mee gestructureerd door het boekhoudkantoor Cresens uit Geetbets. “Zij begeleiden ons financieel-administratief al jaren op een uitstekende manier”, zegt Brigitte Buvens.

Visie 2030

“We maken ons productieproces veel efficiënter”, zegt Danny Wendrickx. “De volledige verpakkingslijn en de etikettering gebeurt nu centraal. De bedrijfshal waar de verwerking gebeurt, werd uitgebreid en onze frigoruimte is volledig vernieuwd. We investeren ongeveer een half miljoen euro omdat we onze bedrijfsprocessen en de kwaliteit van onze producten willen garanderen en optimaliseren. ”

Het familiebedrijf doet die investeringen vanuit een strategie op lange termijn. “Onze aanpak kreeg de titel Visie 2030 mee”, zegt Brigitte Buvens. “We creëren de infrastructuur en de operationele processen om ook de volgende tien jaar te blijven groeien. Daarom is het belangrijk om de hoogste kwaliteitsnorm te blijven behalen. We zouden het ons makkelijker kunnen maken door enkel de verplichte normen op het vlak van voedselveiligheid te halen. We willen echter de absolute top nastreven. Kwaliteit blijft onze garantie op groei.

Omzet winkels blijft stijgen

De gezondheidscrisis heeft de gevoeligheid  voor de kwaliteit van onze voeding sterk doen toenemen. Die evolutie voelen ze bij Buvens niet alleen in de productiehal. Ook de winkels in Assent en Wezemaal doen het erg goed. “We merken dat mensen nood hebben aan meer kwalitatieve tijd met de familie of met vrienden”, zegt Franky Buvens. “Anderzijds willen ze ook een gezonde maaltijd op tafel. In onze winkels vinden ze een rijk aanbod aan versbereide maaltijden. Onze mensen geven ook advies en tips om gerechten te combineren.”

Sterk team neemt mee verantwoordelijkheid

Visie 2030 is een evenwichtig en ambitieus plan dat het bedrijf op weg zet naar een toekomst waarin voeding steeds strenger getoetst wordt op kwaliteit. Dat plan blijft echter theorie als het niet gedragen wordt door de mensen die het iedere dag weer moeten waar maken. “Wij hebben hier een fantastisch team dat mee zijn verantwoordelijkheid neemt voor het succes van het bedrijf”, zegt Danny Wendrickx. “Het is mede dankzij hun inzet dat we in staat zijn om twee jaar na mekaar het BRC A++ certificaat binnen te halen.

Franky Buvens
Dany Wendrickx en Brigitte Buvens

Geef een reactie