Bristol opent pop-up concept Coco Bella by Bristol in centrum van Diest

Retailketen Bristol zet een nieuw winkelconcept in de markt. Coco Bella by Bristol opent een pop-up store in de Hasseltsestraat 12 in Diest. Het is opvallend dat de keten vanuit de periferie van de stad terugkeert naar het centrum.

Zware concurrentie

Retailketens in de schoenenindustrie staan vandaag stevig onder druk en de concurrentie is snoeihard. Dat heeft onder meer met het succes van online shoppen te maken.

In het goedkopere segment van de sector, komt er nog een krachtige speler bij in Vlaanderen. De Duitse schoenenreus Deichmann neemt 43 winkels van Brantano over en gaat die rebranden tot filialen van vanHaren. Er zijn momenteel al 16 winkels van vanHaren in Vlaanderen.

Die winkelketen is onder meer een directe concurrent van Bristol, de retailketen van de familie Vanaudenhove. Daar proberen ze zich te wapenen met de opening van een aantal pop-up stores onder de naam Coco Bella by Bristol. “Een traditionele schoenwinkel naar het vertrouwde concept, maar dan in een heel stijlvol en hedendaags kader”…zo omschrijven ze het concept bij Bristol zelf. In Hasselt, Waasland Shopping, Leuven en Genk werden eerder al pop-ups uitgerold en nu opent er ook een Coco Bella by Bristol in Diest. De retailer gaat daarmee tegen de trend in en komt vanuit de stadsrand terug naar het centrum.

Coco Bella by Bristol heeft een hippe collectie kleding en schoenen voor dames en heren. Ze hebben een uitgebreide kwalitatieve leren schoenencollectie onder de naam Excellent en is er een sportcorner. Naast de eigen merken van Bristol, kun je er ook topmerken zoals Adidas, Puma, Reebok, Champion, Levi’s en Skechers terugvinden.

Herinnering aan de stichters van de groep

Bristol en het nieuwe pop-up concept zijn onderdeel van de Euro Shoe Group. De oorsprong van die groep is de kleine schoenwinkel van de grootouders van Albert en Omer Vanaudenhove in de Ketelstraat in Diest. In 1925 werd een foto gemaakt van de toen nog piepjonge Omer met zijn broer Marcel en moeder Delphine. Die foto hangt in alle Coco Bella-filialen. Albert Vanaudenhove staat niet op de foto. Hij was gestraft op dat moment en was opgesloten in de kelder.

Omer en Albert Vanaudenhove zouden later een schoenenimperium uitbouwen dat bij het grote publiek vooral bekend zou worden door de Shoe Post keten. In 1947 begon de bouw van de eerste schoenenfabriek in de Schaffensestraat in Diest. In 1964 werd die fabriek stevig uitgebreid. In 2004 startte de groep een nagelnieuw distributiecentrum op in Beringen.

De schoenenketen veranderde en diversifieerde het merk ook in het straatbeeld. Shoe Discount, Primo, André Luxe, Avance en Shoes in the Box waren allemaal initiatieven van Euro Shoe Group. Uiteindelijk plooide de retailer zicht terug op het merk Bristol.

Vrouwen aan de macht

De financiële situatie van de groep is niet rooskleurig. Volgens de gespecialiseerde website RetailDetail boekte Bristol in 2019 een nettoverlies van 6,2 miljoen euro. De omzet daalde van 197,5 miljoen naar 183,7 miljoen euro. Elise Vanaudenhove, een telg van de stichtende familie, werd in dat jaar CEO van de groep. Zij wilde in 2020 weer aanknopen met positieve cijfers maar covid-19 beslist daar anders over. Elise Vanaudenhove versterkte haar directieteam met Veerle Stoffelen als financieel directeur. Annick Van Overstraeten, CEO van Lunch Garden, werd voorzitter van de raad van bestuur.

Nogal wat retailexperten zijn het erover eens dat beleving, samen met een multikanaalstrategie, het magische woord is als wapen tegen online shoppen. Coco Bella by Bristol is een van de eerste opvallende initiatieven die voor een ommekeer moeten zorgen bij Euro Shoe Group. Je kan onderaan een fotoreeks bekijken van Coco Bella by Bristol.


Geef een reactie