Kermissen in Aarschot en leuven kunnen doorgaan

De kermissen van Aarschot en Leuven kunnen doorgaan. In Aarschot begint de foor vandaag al en die duurt tot 31 augustus. De attracties en eetkramen staan traditioneel op de Grote Markt en de Bonewijk maar daar is te weinig ruimte om voldoende afstand te kunnen bewaren. De attracties verkassen naar parking Centrum in de Demervallei. Concreet gaat het over de parkeerrijen tegenover het politiekantoor, uitgezonderd de laatste twee parkeerrijen van de blauwe zone die aan het busperron grenzen. Die locatie laat toe om een afgebakend kermisdorp op te bouwen waar men het aantal bezoekers strikt kan monitoren. Er mogen maximaal 200 bezoekers op de kermis aanwezig zijn. Je moet het kermisdorp betreden en verlaten langs de aangeduide in- en uitgangen.

Op het kermisterrein is voldoende ruimte, mondneusbescherming is verplicht en er zijn voorzieningen om je handen te wassen en te ontsmetten. Elke standhouder treft ook specifieke veiligheidsmaatregelen zoals looplijnen om de kermisattractie te betreden en te verlaten.

Burgemeester Gwendolyn Rutten zegt dat het bestuur de evenementensector wil steunen. “Evenementen die we – eventueel mits enkele aanpassingen – veilig en met respect voor de maatregelen kunnen organiseren, laten we toe.”

Het bestuur in Aarschot handhaaft volgende regels om de veiligheid te garanderen:

  • Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar is een mondneusmasker verplicht.
  • Er geldt een rookverbod om aan de mondmaskerplicht te kunnen voldoen.
  • Bij het binnenkomen en verlaten van de kermis ontsmet iedereen de handen.
  • Binnen het kermisterrein kan je je handen ook wassen in de sanitaire ruimte.
  • Iedereen houdt steeds voldoende afstand.
  • Naast deze algemene regels voor het kermisterrein zal elke standhouder zelf een reglement uithangen, bijvoorbeeld met betrekking tot de looplijnen aan zijn of haar kermisattractie.
Aangepaste verkeersregeling

De alternatieve kermis zorgt ook voor een alternatieve verkeerssituatie. Een gedeelte van de parking – waaronder ook een gedeelte van de blauwe zone – is niet beschikbaar omdat de kermis er staat. Bezoekers van ons stadscentrum kunnen uiteraard nog terecht op het overige gedeelte van parking Centrum. Wie snel iets wil afhalen bij een van de handelaars in het stadscentrum, kan gebruikmaken van de parkeerplaatsen voor kortparkeerders.”

De Lijn zal tijdelijke haltes voorzien langs de afritten van de ringweg (verlengde van de Diestsesteenweg). De bussen zullen tijdens de kermisperiode dus geen halt houden op de parking.”

Ook Leuven kermis kan plaatsvinden

Leuven heeft een van de oudste kermissen van het land. Ook die foor zal dit jaar plaatsvinden van 4 tot en met 23 september op het Ladeuze- en Hooverplein.

Om de veiligheid te garanderen zullen er geen randactiviteiten plaats vinden. Er is dus geen officiële opening, geen optocht en er zijn geen activiteiten in het stadspark.

Het Ladeuze- en Hooverplein worden ingericht als twee afgesloten pleinen, met elk een ingang en uitgang. Zo kan men het aantal aanwezigen op de pleinen monitoren. Om de afstandsregels te respecteren, mogen ook hier op ieder plein maximaal 200 personen tegelijk aanwezig zijn. De kermisbezoekers zullen een looprichting moeten volgen en het dragen van een mondmasker is op elk moment verplicht voor zowel de bezoekers als de kermiskramers. 

Aan de kersmiskramers wordt gevraagd om al het materiaal op regelmatige basis te ontsmetten en ook voldoende alcoholgel ter beschikking te stellen voor de kermisbezoekers. De kermiskramers die voeding aanbieden zullen dezelfde maatregelen moeten volgen als de horeca. Consumeren kan enkel zittend aan een tafel en de bezoeker zal zijn contactgegevens moeten nalaten voor de contact tracing.

Geef een reactie