Centrum Diest wordt bijna integraal fietszone

Vanaf 20 september wordt de binnenstad van Diest bijna integraal fietszone. Diest steekt daarmee Aarschot en Mechelen naar de kroon. De stad wordt een van de grootste fietszones van Vlaanderen. Eerder dit jaar werd de fietszone in Aarschot al stevig uitgebreid maar een deel van die uitbreiding is slechts tijdelijk. Het bestuur kan wel beslissen om de invoering ervan definitief te handhaven.

In een fietszone mogen auto’s de fietsers niet voorbij steken. Er geldt ook een zone 30. Je mag dus alleszins niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur en dat geldt voor alle voertuigen. Fietsers mogen de ganse breedte van de rijbaan in hun richting gebruiken. Anderzijds moeten de fietsers wel een normale snelheid blijven aanhouden.

Zone 30

Het stadsbestuur van Diest start nog deze week een informatiecampagne om de inwoners en de bezoekers van de stad duidelijk te maken dat de maximumsnelheid in het centrum 30 kilometer per uur is. Dat is opvallend. Die maximumsnelheid is namelijk geen nieuw gegeven maar in het centrum zelf was er de voorbije jaren nauwelijks een handhavingsbeleid. Dat gaat blijkbaar veranderen. Het staat er enigszins cryptisch maar op de facebookpagina van burgemeester Christophe Degraef lezen we een aankondiging die doet vermoeden dat er ook snelheidscontroles komen in het centrum.

Aanpassingen voor meer veiligheid

Samen met de Fietsersbond werkt het stadsbestuur aan oplossingen voor de knelpunten die er momenteel nog zijn. Dat is een van de opvallende elementen in dit dossier. De Fietsersbond had zich eerder nog uitgesproken tegen de snelle invoering van een Fietszone, precies omdat dit niet in veilige omstandigheden kon gebeuren. Amper enkele maanden later gaat het stadsbestuur mee in die redenering. Op een aantal plaatsen wordt de infrastructuur nog aangepast en de signalisatie wordt verbeterd.

Het stadsbestuur wil niet alleen in de centrumstad fietsers beter faciliteren. Men kondigt nu al aan dat ook in de schoolomgeving van Schaffen een aantal ingrepen zullen gebeuren om de fietsers meer comfort te geven. Ook daar zal in de loop van het najaar een beperkte fietszone ingevoerd worden.

Geef een reactie