AARSCHOT | Sint-Rochusverlichting in je eigen kot

Het stadsbestuur van Aarschot roept de inwoners op om de Sint-Rochusverlichting van zaterdag 15 augustus massaal te ondersteunen maar enkel vanuit je eigen kot. Het bestuur wil vermijden dat mensen naar het centrum afzakken, iets wat op andere jaren wel gebeurt.

Er zijn geen randactiviteiten, geen animatie, geen extra grote terrassen en geen massabijeenkomst in de stad. De publieke gebouwen zullen in tegenstelling tot andere jaren niet toegankelijk zijn. Ook de kerken blijven gesloten.  Ook verschillende parkeerruimtes die de bezoekers van de Sint-Rochusverlichtinggebruiken worden afgesloten.  Het aantal aanwezigen in de stad zal permanent opgevolgd worden. Indien er toch te veel volk naar de binnenstad zou afzakken, wordt de toegang tot de stad afgesloten en gaat eventueel de straatverlichting aan.

Je kan de viering wel online volgen via de Facebookpagina van Toerisme Aarschot en via #sintrochusverlichting. ROB-tv brengt zaterdagavond de verlichtte binnenstad en een paar optredens van onder meer Portland en violiste Clara Evens in beeld.

Oorspronkelijk brandden de Aarschottenaren tijdens de middeleeuwen kaarsjes voor Sint-Rochus om de pest buiten te houden. Aarschot bleef toen grotendeels gespaard van de zwarte dood. Dit jaar is de traditie ongelofelijk actueel door de coronacrisis. Het branden van kaarsjes heeft vandaag dus een grote symbolische waarde. 

“Deze serene Sint-Rochusverlichting beleef je thuis. We doen meer dan ooit een warme oproep aan onze inwoners om kaarsjes aan te steken, niet alleen in het stadscentrum, maar ook in de deelgemeenten. Verlicht je kot en je voortuin met zo veel mogelijk kaarsjes zodat ook je buren kunnen meegenieten. Of nog beter: overtuig je buren om mee te doen. Hoe meer mensen er meedoen, hoe krachtiger het signaal. Als iedereen thuisblijft zijn de straten van de binnenstad stil. Het wordt een serene avond waarop we samen hopen op beterschap en de slachtoffers van het coronavirus herdenken.”

Gwendolyn Rutten, burgemeester

 Verschillende Aarschotse verenigingen en buurtcomités kwamen al een gratis pakket van 500 kaarsjes afhalen bij de dienst Toerisme.  Het bestuur vraagt de inwoners om een foto van hun kot vol kaarsjes of de verlichte straat op de Facebookpagina van Toerisme Aarschot te posten met #sintrochusverlichting.  

Mondneusbescherming verplicht op ganse grondgebied

De Sint-Rochusverlichting valt dit jaar, mede door covid-19, samen met de wielerwedstrijd Dwars door het Hageland. De start van die erg populaire wedstrijd is in Aarschot. Er zijn ook een reeks doortochten van de renners op het grondgebied van Aarschot. Daarom is van zaterdag 15 augustus tot zondag 16 augustus om 6 uur ’s ochtends  mondneusbescherming verplicht  op het openbaar domein en in publieke toegankelijke plaatsen over heel Aarschot én de deelgemeenten. Er wordt ook geen publiek toegelaten bij de start van de wielerwedstrijd in de Demervallei.

Geef een reactie