Jan Spooren is de nieuwe gouverneur van Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant heeft eindelijk een nieuwe gouverneur. De Vlaamse regering heeft vandaag huiddig burgemeester van Tervuren Jan Spooren aangeduid als opvolger van Lodewijk De Witte.

In Limburg wordt Jos Lantmeeters de nieuwe gouverneur en in Oost-Vlaanderen wordt het zoals verwacht Carina Van Cauter. N-VA krijgt dus de sleutels van de provincies Limburg en Vlaams-Brabant in handen, voor Oost-Vlaanderen wordt dat Open VLD.

Jan Spooren is geboren in het Limburgse Herk-de-Stad, waar hij al op 25-jarige leeftijd schepen werd voor ‘Nieuw’ (Lijst van Volksunie en onafhankelijken). Sinds 1998 woont hij samen met zijn echtgenote en vier kinderen in Tervuren. Sinds 1 januari 2013 is hij daar ook burgemeester.

Jan Spooren studeerde rechten in Brussel en aan de KU Leuven. Via een Erasmusbeurs nam hij in Rome deel aan een programma rond Europees Sociaal Beleid. Hij werkte vijf jaar als wetenschappelijk medewerker in het Instituut voor Sociaal recht van de KULeuven.
 
Jan Spooren werkte mee aan de modernisering van de sociale-zekerheidssystemen in de toenmalige kandidaat-lidstaten in Centraal en Oost-Europa. In 2000 werd hij gerecruteerd als Secretaris-Generaal van het Europees Platform voor Revalidatie, een Europese koepelorganisatie in de sociale sector. In deze functie verdedigde hij 14 jaar lang de belangen van de zorgsector op Europees vlak, en werd hij tevens afgevaardigd als directeur van MISSOC (een Europese databank van sociale-zekerheidswetgevingen).

Geef een reactie