Morgen allicht bekend wie opvolger voor gouverneur De Witte mag aanduiden

Morgen, vrijdag 17 juli dus, staat de laatste ministerraad voor de zomervakantie op agenda. In principe beslist de Vlaamse regering daar wie de nieuwe gouverneur mag aanduiden in Vlaams-Brabant. Die beslissing sleept al zeven maanden aan. Al die tijd bleef gouverneur Lodewijk De Witte op post.

De kwestie is politiek zeer gevoelig. Er moeten namelijk drie gouverneurs aangeduid worden. In Limburg gaf Herman Reynders vervroegd zijn ontslag. De provincie heeft momenteel geen gouverneur. In Vlaams-Brabant is Lodewijk De Witte al enkele maanden over de wettelijk voorziene leeftijdsgrens om te stoppen. In Oost-Vlaanderen is de vaudeville eigenlijk schrijnend. Daar werd een objectieve test toegepast om de beste kandidaat voor de functie aan te duiden. Dat leverde een kandidaat op die niet voor iedereen acceptabel was en dus werd de procedure stop gezet en schakelt men weer over naar een politieke benoeming. Maar ook dat loopt al maandenlang vast.

Zeer waarschijnlijk zal Open VLD aan zet komen om de gouverneur van Oost-Vlaanderen aan te duiden. De naam van Carina van Cauter klinkt nogal fel door. N-VA en CD&V bikkelen over Limburg en Vlaams-Brabant. CD&V levert al de gouverneurs in West-Vlaanderen en Antwerpen, wat de zaak niet eenvoudiger maakt. De naam van huidig burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren wordt vaak genoemd. Zij kwam de laatste maanden opvallend in het nieuws omdat haar man in kritieke toestand in het ziekenhuis lag met covid-19. Burgemeester Heeren moest op datzelfde moment een gemeente besturen waar het virus stevig uithaalde. In dat geval zal de gouverneur van Vlaams-Brabant allicht door N-VA worden ingevuld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.