Lolands 2020 definitief geschrapt

De organisatoren van Crammerock in Stekene hebben lang geprobeerd om hun organisatie begin september op de kalender te houden. Twee weken geleden plooiden ze echter finaal en werd de jubileumeditie van het festival geschrapt. Daarmee bleef enkel Lolands nog over als het enige muziekfestival in Vlaanderen in 2020. Tot gisteren. De beslissing van de veiligheidsraad om de afbouw van fase 5 uit te stellen en vooral de onzekerheid over de mogelijkheid om grotere events te organiseren vanaf 1 september was er voor het team van Lolands uiteindelijk te veel aan.

De veiligheidsraad stelde de beslissing over fase 5 van de afbouw van de maatregelen in het kader van covid-19 uit naar volgende week. Viroloog Marc Van Ranst suggereerde zelfs dat er nog een extra week uitstel mogelijk is voor we aan 1 augustus zitten. Niet dat die maatregelen direct een impact hebben op Lolands maar in de marge van die beslissing wordt ook de optie aangehouden dat grotere events pas kunnen vanaf 1 oktober en dus niet vanaf 1 september. Met de aanhoudend stijgende cijfers is die optie niet ondenkbaar. Ook het door de overheid uitgebrachte CERM (Covid event risk model) stond echter niet toe om Lolands te organiseren.

De organisatoren van Lolands hebben daarom beslist om de editie 2020 definitief te schrappen. Iedereen die reeds een ticket kocht, krijgt in de loop van de volgende dagen een mail en wordt terug betaald. De twee headliners die reeds bekend waren, de Kreuners en Daan, hebben toegezegd voor de editie 2021. “Ook de rest van de affiche, die er bijzonder goed uit zag, wordt integraal meegenomen naar volgend jaar”, zegt Tim Vankerkhoven.

De organisatoren hadden eigenlijk geen andere keuze. Om break even te draaien heeft het festival ongeveer 4000 betalende toeschouwers nodig, liet Tim Vankerkhoven een paar weken geleden verstaan aan ROB-TV. Maar zoveel volk krijg je nooit op veilige afstand op de relatief beperkte weide aan de Oude Tiensebaan. Lolands draait ook op sfeer, gezelligheid en jawel, een stevig feestje in de late uurtjes. Allemaal zaken die in deze barre tijden veraf zijn. De keuze om het festival definitief van de kalender te halen is dan ook verstandig en vooral veiliger voor iedereen.

Het virus heeft op die manier een extra negatieve impact op de volksgezondheid. Lolands slaagde er de voorbije jaren altijd opnieuw in om een stevig bedrag te schenken aan de strijd tegen spierziekte ALS. Vorig jaar schoof de ploeg zelfs 50.390 euro door naar het team van professor Van Damme van KULeuven. Lolands bestaat ondertussen 8 jaar en gecumuleerd hebben ze meer dan 291.000 euro in het onderzoek naar de oorzaken van ALS kunnen investeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.