Bouw Onderhoudsloods voor A400M goed op schema

De nieuwe A400M van defensie is momenteel aan een reeks testvluchten bezig. Binnenkort begint het toestel in principe aan para- en materiaaldroppings boven Schaffen. Ondertussen wordt in Melsbroek een nieuwe onderhoudsloods gebouwd die enkel voor de A400M bedoeld is.

Na een intensieve periode van planning, studie, intern en extern overleg met diverse partners en agentschappen, verkreeg Defensie op 10 februari 2020 de omgevingsvergunning voor een onderhoudsloods in Melsbroek. Onmiddellijk daarna startte de firma Democo met alle werfvoorbereidingen.

De bouwfirma moest tal van oude leidingen zoals hoogspanningskabels, telefoon- en dataleidingen, rioleringen en waterleidingen omleggen om het terrein bouwrijp te maken. Zelfs de pijpleiding van de Belgian Pipeline Organisation die onder meer de luchthaven van Zaventem van brandstof voorziet, moest verplaatst worden.

De voorbereidingswerken zijn afgerond en de firma is begonnen met de werkelijke opbouw. De eerst bouwfase omvat de funderingswerken van het gebouw. De loods zelf zal op een paalfundering steunen. 168 betonnen palen van ongeveer 14 m lang en 60 cm doormeter worden in de grond gestort en zullen de staalstructuur van de loods dragen.

De ateliers, magazijnen en bureelruimtes rusten op klassieke funderingszolen en betonplaten. Het eerste deel van de vloerplaat van de half ondergrondse parking is al gestort.

“Tijdens de volledige bouwfase staan we in nauw overleg met de directe buren, de gemeente Steenokkerzeel, de luchtsteuneenheid van de federale politie en de 15 Wing”, zegt technisch adviseur Ludo Van Mierlo. “Ook de communicatie met skeyes en de luchthavenbeheerder BAC is van enorm belang. We gebruiken soms immers heel hoge kranen en toestellen aan de rand van een belangrijke startbaan (25R)”.

De bouw van het project werd toegewezen aan Democo. Het is een design, build, finance and maintain-project voor een periode van dertig jaren en wordt technisch en administratief opgevolgd door de Algemene Directie Material Resources (DG MR) van Defensie.

De totale bouwtijd is beperkt tot één jaar De oplevering en indienststelling van het volledige gebouw zijn dus gepland rond het groot verlof van 2021. Daarna kan de Maintenance Group van de 15 Wing er zijn intrek nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.