Kermis in Scherpenheuvel en Schoonderbuken gaat door met mondmaskerplicht

De kermissen van Scherpenheuvel en Schoonderbuken gaan door in de normale bezetting en op de gewone plaatsen, maar in een ingekorte versie van vier dagen, namelijk van 31 juli tot en met 3 augustus. Het dragen van een mondmasker wordt verplicht op beide kermissen.
Ook op de wekelijkse zaterdagmarkt wordt een mondmasker voor bezoekers verplicht.

Scherpenheuvel was in 2017 de meest kermisvriendelijke stad en het is een van de populairste kermissen van de regio. Op topdagen komen daar honderden mensen op af en er zijn nogal wat activiteiten die tot in de zeer late uurtjes willen uitlopen. In principe zou de kermis op zaterdag 25 juli starten maar dat was eerst onmogelijk omdat de veiligheidsraad 1 augustus als vroegst mogelijke datum voor kermissen had neer gezet. Daar kwam men al heel snel op terug en het werd uiteindelijk mogelijk om vanaf 1 juli kermissen toe te laten.

Volledige bezetting op bekende locaties

Het stadsbestuur kiest er uiteindelijk voor om de kermis in te korten tot één lang weekend, van vrijdag 31 juli tot en met maandag 3 augustus. Er zal in die periode zowel in Scherpenheuvel als in deelgemeente Schoonderbuken een foor staan. Het gaat ook om een volledige bezetting met alle beschikbare attracties. De kermis in Scherpenheuvel wordt opgesteld op de gebruikelijke plaatsen op de beide Vesten en op de parking naast het stadhuis. In Schoonderbuken staat de kermis op het plein achter de kerk.

Die beslissing om de duurtijd van de kermissen te beperken is perfect begrijpelijk. De voorwaarden die het stadsbestuur moet toepassen en handhaven zijn immers vrij strikt.

Burgemeester Manu Claes: “Er zijn opgelegde in- en uitgangen en er is een eenrichtingscirculatie voorzien. Er is handgel ter beschikking en het aantal bezoekers wordt permanent gemonitord door stewards, zodat de toegang tot de kermis op ieder ogenblik tijdelijk kan afgesloten worden indien dat voor de veiligheid nodig moest zijn. We zoeken trouwens nog stewards. Zij kunnen zich melden bij middenstand@scherpenheuvel-zichem.be of 013 352 400. De stewards ontvangen de wettelijke vrijwilligersvergoeding.”

Volgens Manu Claes is de bevolking duidelijk vragende partij voor de kermis maar de veiligheid en de volksgezondheid primeert.

Beide kermissen zijn geopend van 13 tot 23 uur. In vergelijking met vorige jaren wordt dus vroeger gestart en vroeger geëindigd. Dit heeft alles te maken met de horecazaken die volgens de opgelegde richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad verplicht om 1 uur moeten sluiten. De kermisgangers krijgen zo meer tijd om nog een terrasje te doen. Met respect voor de veilige afstand uiteraard.

Mondmaskers verplicht op kermissen en wekelijkse markt

Uit de evaluatie van het marktgebeuren in Scherpenheuvel blijkt dat bij grote drukte het voor de bezoekers niet altijd haalbaar is om de verplichte afstand van 1,5 meter te verzekeren. Dat zal op de kermis naar verwachting niet anders zijn. Daarom zullen op beide kermissen mondmaskers verplicht worden. Gisteren nam het stadsbestuur van Diest overigens een gelijkaardig besluit voor de kermis in Diest en in Schaffen.

Die verplichting geldt vanaf zaterdag 18 juli ook voor de wekelijkse zaterdagmarkt in Scherpenheuvel. Elke bezoeker vanaf 12 jaar maar ook de kermisuitbaters en marktkramers moeten een mondmasker dragen. De verplichting geldt niet op de horecaterrassen.

Op zaterdag 25 juli gaat de markt alvast door. Op zaterdag 1 augustus is er geen wekelijkse markt.

Opmerking: de kans dat er een beertjesworp plaats vindt lijkt ons onbestaande. We plaatsen daarom de foto’s van de beertjes van 2019 nog even online.

One comment

Geef een reactie