Staycation | Leuven wordt toffe vakantiebestemming voor eigen inwoners

Leuven wil dit jaar de ultieme zomerbestemming zijn voor de eigen inwoners. Vanaf 1 juli kan je genieten van een rist kleinschalige activiteiten. Die vinden zowel plaats in het centrum, als in de deelgemeenten.

Ooit al eens gaan kamperen in Leuven? Ieder weekend strijkt Kamping Kontakt neer op een andere toffe locatie. Het Blauwputplein wordt gekroond tot ‘Leuven Plage’, een speelplek voor kinderen en canvas van kleinschalige optredens. Het stadspark wordt twee maanden lang opnieuw ‘De Groten Hof’ met een gezellige pop-up bar. Zo’n pop-up bar vind je deze zomer trouwens in meer Leuvense parken. Buurten nemen hier steeds zelf het voortouw.

Vakantieboek

Natuurlijk kan je ook een heleboel activiteiten op je eigen ritme ondernemen. Inspiratie hiervoor vind je in het vakantieboek dat de stad klaarstoomt. Het boek staat boordevol tips voor historische of street art wandelingen, sportieve fietstochten, knotsgekke doe-activiteiten voor groot en klein en valt begin juli bij iedere Leuvenaar in de brievenbus.

Hart voor cultuur

Cultuurliefhebbers kunnen deze zomer hun hart ophalen met een goed gevuld cultureel programma. De Zomer van Sint Pieter serveert 9 weken lang heerlijke lunchconcerten. De Leuven Bells zijn weer van de partij, met internationale beiaardconcerten op hoog niveau en de orgelconcerten van Leuven Orgelstad in de Predikherenkerk staan op het programma. Colora Festival verpopt zich tot een verrassend muzikaal alternatief, Afrika Filmfestival strijkt neer op de binnenkoer van Tweebronnen, M presenteert een unieke expo en opent de vernieuwde Schatkamer van Sint-Pieter. En ook vanuit het verenigingsleven worden er tal van activiteiten georganiseerd. De lijst is lang en groeit nog elke dag.

Crescendo

Hoe verder de zomer vordert, hoe meer er op het programma staat. Kers op de taart van de Leuvense zomer worden de Anderhalvemetersessies, van 13 tot met 31 augustus. 12 dagen, 12 buitenlocaties en meer dan 120 coronaproof activiteiten. Het programma wordt in elkaar gebokst door Leuvenement vzw in nauwe samenwerking met heel wat Leuvense partners en culturele instellingen.

“We kiezen ervoor om veel kleine activiteiten te organiseren tegelijkertijd op verschillende plaatsen. Zo spreiden we het publiek en geven we iedereen de kans om iets mooi mee te pikken”, verduidelijkt schepen Vandevoort. Van de theatervoorstelling ‘Geel Hesje’ op locatie door Het nieuwstedelijk tot een culinair aanbod op het Helleputteplein, van het betere pop- en rockwerk door Het Depot in de binnentuin van M tot circus op de speelplaats van bibliotheek Tweebronnen, van kindervoorstellingen in Hal 5 tot klassieke ensembles in Abdij van Park, van hippe dansvoorstellingen in STUK tot het Vlaamse levenslied in het HDC.

Een coronaproof versie van Amateurama markeert in september de start van het nieuwe Leuvense cultuurseizoen. In een strakke kadans volgt daarop een drie weekends durend openingsfeest van cultuurcentrum 30CC.

De buurten feesten mee

Traditioneel vinden de meeste buurtfeesten plaats in mei en juni. Dat kon nu niet. Daarom biedt de stad alle buurten de gelegenheid om dit jaar toch nog een feest te organiseren. Buurten kunnen alsnog een aanvraag indienen en de stad stelt extra materiaal ter beschikking. Het aanbod ‘Buurtcultuur’ waarbij buurten met financiële tussenkomst van de stad een Leuvense artiest kunnen boeken, wordt fors uitgebreid. Alle informatie over hoe je zo’n buurtfeest aanpakt, vind je op leuven.be.

Coronaproof

Uiteraard is de stad niet blind voor de realiteit. Alle activiteiten worden georganiseerd met het grootste respect voor de coronamaatregelen. Voor de meeste activiteiten moet je op voorhand inschrijven. Zo zal bijvoorbeeld ook het aantal tickets voor de Anderhalvemetersessies sterk beperkt worden. Tickets koop je vanaf de tweede week van juli, online op uitinleuven.be of in het Visitkantoor in het Leuvense stadhuis op de Grote Markt.

Alle info op www.uitinleuven.be

Geef een reactie