Fietszone in Aarschot – voorlopig tijdelijk – stevig uitgebreid

Aarschot was één van de eerste steden in Vlaanderen, om een fietszone uit te tekenen en af te bakenen. Tijdens de gelivestreamde gemeenteraad van donderdagavond, werd die fietszone ook stevig uitgebreid. De uitbreiding is voorlopig tijdelijk. Einde september komt er een evaluatie en dan moet de gemeenteraad zich opnieuw uitspreken of ze de uitbreiding al dan niet bestendigt.

Een fietszone is een aaneenschakeling van fietsstraten. In een fietsstraat is de fietser baas: auto’s mogen fietsers niet inhalen en de snelheid is er beperkt tot 30 km per uur. Bij de invoering van het nieuwe circulatieplan op 1 juli vorig jaar, werden de zone rond de kerk (J. Van Ophemstraat en Kardinaal Mercierstraat) de verbinding met de markt via de Martelarenstraat, de Capucienenstraat  en de J. Tielemansstraat, de Grote markt zelf en de Theo de Beckerstraat ingekleurd als fietszone. Dat wordt nu uitgebreid naar met de strip tussen de Demer, de Elisabethlaan en de ring. Aarschot krijgt op die manier een van de grootste fietszones van Vlaanderen.

Tijdens de gemeenteraad kwam de vraag waarom de Leuvensestraat niet ingekleurd wordt als fietszone. Burgemeester Rutten verduidelijkte dat die beslissing ingegeven werd door een advies van de politie. De Leuvensestraat zou veel te breed zijn om als fietsstraat te functioneren.

De redenen voor de uitbreiding van de fietszone zijn vooral te zoeken in de erg positieve reacties van de inwoners. Door de coronacrisis is er bovendien nood aan meer ruimte voor de actieve weggebruiker. Schepen van Openbare Werken Gerry Vranken wil zo snel mogelijk aan de slag met de uitbreiding. “We wachten enkel nog op de levering van de verkeersborden”, zegt hij. “De zomer, en hopelijk ook het mooie weer, staan voor de deur.” Schepen Vranken wil overigens ook de bestickering op het wegdek vervangen. De huidige signalisatie wordt beschadigd door de veegwagen van de stadsdiensten.

Burgemeester Gwendolyn Rutten wil van Aarschot een echte fietsstad maken. De versnelde uitvoering ervan, heeft volgens haar ook een aantal voordelen in het kader van staycation, de trend die heel wat Belgen vakantie in eigen land zal doen doorbrengen. Als die Belgen tijdens volgende maanden Aarschot een bezoekje brengen, krijgen ze er een fraaie plaats bij. Op de verbinding van de fietszone naar de Demer komt binnenkort een grote zitbank met een uniek zicht op het water. De bank staat klaar maar er moet eerst nog een reling langs de Demer geplaatst worden.

Geef een reactie