Stad Leuven ondersteunt horecapersoneel met trainingen verantwoord schenken

Een klant die een pintje te veel op heeft en luid begint te praten tegen de barman of barvrouw, leunend over de toog en die daarmee de anderhalvemeterregel niet meer respecteert. Een andere klant die net iets te diep in het glas heeft gekeken, te vaak naar het toilet moet en zich daarbij niet langer houdt aan de hygiënemaatregelen. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe het drinkgedrag alle inspanningen van de horeca om de vele coronamaatregelen na te leven, teniet kunnen doen.

De stad Leuven en de Leuvense horeca starten daarom met het Lazarus-project, een opleiding rond het verantwoord en veilig omgaan met alcohol. Meer dan 400 leden van de Leuvense horeca zullen de komende weken kunnen ervaren hoe ze het alcoholgebruik in hun café of restaurant op een slimme en veilige manier kunnen beïnvloeden. Daarmee is Leuven de eerste stad in Vlaanderen die inzet op een verantwoord schenk- en drinkgedrag van alcoholische dranken als een cruciaal onderdeel van de veiligheidsstrategie van de heropening van de horeca. De opleidingen vinden plaats in het belevingscentrum Health House in Heverlee en zijn uitgewerkt door een uitgebreid partnerschap van tien actoren, met de financiële steun van de AB InBev Foundation, de stad Leuven en Horeca Forma.

Safe is smart

Om de Leuvense horeca te ondersteunen, ontwikkelden de partners van het Lazarusproject opleidingen rond verstandig schenken en gebruiken van alcohol. In maart zouden deze opleidingen van start gaan, maar de lockdown naar aanleiding van het coronavirus stak stokken in de wielen. Deze week mocht de horeca dan opnieuw opstarten. Daarom werd er snel geschakeld en werden de bestaande opleidingen aangepast aan de nieuwe coronamaatregelen.

Verantwoord omgaan met en schenken van alcohol is essentieel in de relancestrategie van de horeca. De training kon worden uitgewerkt dankzij een stimulerende samenwerking tussen trekkers in de horeca, zoals Erik De Rop van Horeca Oude Markt, Kevin Vanderauwera van Horeca Leuven en partijen zoals de stad Leuven, politie, Crime Control, Hospitality Creators, Horeca Leuven, ABInBev, ABInBev Foundation en Tweeperenboom. De betrokkenheid van Horeca Forma, het opleidingscentrum voor de horeca, zorgt voor ervaring met opleiding van horecapersoneel en mede door hen kan deze belevingstraining gratis worden aangeboden aan Leuvens horecapersoneel.”

Een win–win voor iedereen

Onderzoek heeft aangetoond dat dronken klanten uiteindelijk minder consumeren dan klanten die hun alcoholverbruik matigen en gedurende heel de avond meer uitgeven. Dat betekent dus meer omzet en minder problemen. De horeca is dan ook enthousiast om te participeren aan dit project.

Erik De Rop, voorzitter van de Oude Markt: “We hebben de voorbije weken al goed samengewerkt met de stad om onze heropening in goede banen te leiden. Deze trainingen zullen onze sector in de toekomst nog sterker maken. We zijn blij dat we de kans kregen om deze opleidingen mee vorm te geven. Zo schreven wij de verhalen waarop de training gestoeld is uit, gebaseerd op ervaringen vanuit onze kant van de toog. Er werd een beroep gedaan op enkele trekkers uit de Leuvense horeca tijdens testtrainingen en evaluatiemomenten. Door de integratie van hun feedback is er echt op maat ontwikkeld. Het is ons doel om al het Leuvens horecapersoneel door het traject te loodsen. In eerste instantie focussen we op het vaste Leuvense horecapersoneel, daarna de tijdelijke mensen en dan de flexi-jobbers.”

Innovatieve methodieken

Het Leuvense horecapersoneel wordt tijdens de training aangeleerd hoe ze op een veilige manier kunnen omgaan met mogelijk alcoholmisbruik in hun zaak. Ze krijgen levensechte situaties voorgeschoteld via een hoogtechnologisch belevingsparcours dat ze doorlopen onder begeleiding van een trainer. Die geeft niet alleen tekst en uitleg maar ook tips en tricks over hoe om te gaan met dronken klanten, preventief in te grijpen, het leren herkennen van de verschillende soorten drinkmotieven, het leren ‘lezen’ van de verschillende stadia van alcoholintoxicatie, enzovoort. Daarnaast is er aandacht voor het belang van alternatieven zoals alcoholvrije bieren of verfrissende mocktails.

De belevingstraining wordt financieel mee ondersteund door AB InBev Foundation. Meer info over Lazarus is te vinden op www.lazarusproject.be

Alle horecazaakvoerders en -personeel kunnen deze belevingstrainingen momenteel gratis volgen. De trainingen starten vanaf 15 juni 2020. De partners van Lazarus hebben de ambitie om op termijn de training uit te breiden naar deelnemers uit andere steden. 

Geef een reactie