Provincie Vlaams-Brabant investeert 9,5 miljoen euro in landschap en natuur

De provincie Vlaams-Brabant verlengt haar samenwerkingsovereenkomst met de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen voor zes jaar en investeert 9,5 miljoen euro in landschap en natuur.

De regionale landschappen kan je beschouwen als de partners van de provincie op het terrein. Ze nemen initiatieven voor een aantrekkelijk landschap waarin mensen kunnen genieten van de natuur en de open ruimte, bijvoorbeeld door hoogstamboomgaarden te herstellen of nieuw aan te planten. Daarnaast inspireren ze ook de inwoners om zelf mee te doen, bijvoorbeeld door een haag, heg of houtkant aan te planten, een poel te graven of nestkasten te plaatsen.

De vijf regionale landschappen in Vlaams-Brabant, Noord-Hageland, Zuid-Hageland, Dijleland, Brabantse Kouters en Pajottenland & Zennevallei realiseerden in 2019 een imposante reeks projecten

 • de aanleg, het beheer of herstel van 34 km hagen, heggen en houtkanten
 • de aanplant van 840 en het herstelbeheer van 662 knotbomen en solitaire hoogstambomen
 • de aanplant en het herstelbeheer van 1,5 km dreven
 • de aanleg, herstel of herinrichting van 57 poelen, vijvers en waterpartijen
 • de aanleg en herstel van 87 hoogstamboomgaarden
 • de (her)inrichting van patrijzenakkers, aanleg bloemenweiden, maaibeheer en ruigtebeheer, beheer en nazorg van kleine landschapselementen en bos voor een oppervlakte van in totaal  7,74 hectare
 • het bevestigen van 302 kunstnesten voor huiszwaluwen  door natuur- en landschapsploegen
 • 421 particulieren, landbouwers en gemeenten kregen advies van een regionaal landschap, 411 eigenaars zijn betrokken bij een terreinactie.
 • 969 inwoners van Vlaams-Brabant kochten streekeigen plantgoed aan bij de samenaankoop Behaag je tuin. Zo maakten ze onze provincie zelf meer biodivers. Ook dit najaar gaat de samenaankoop opnieuw door.
 • 28.683 deelnemers aan publieke en educatieve activiteiten
 • in het kader van 360°-erfgoedprojecten, die zorgen voor de herwaardering van klein bouwkundige erfgoedrelicten samen met de landschappelijke historische omgeving:  de restauratie van 51 waardevolle grafzerken, 1 bakoven, 3 kapellen en 2 historische poorten.

Vlaams-Brabant investeert tussen 2020 en 2025 6.840.000 euro voor de realisatie van een klimaatbestendig en biodivers landschap. Hierbij wordt ingezet op de versterking van robuuste groen-blauwe netwerken in de open ruimte en een groen-blauwe dooradering tot in de bebouwde ruimte. Dit gebeurt via terreinprojecten, natuur- en milieueducatie en sensibilisatie.

Naast specifieke investeringen in natuur en landschap investeert de provincie Vlaams-Brabant 2.653.188 euro in de vijf regionale landschappen voor het bewaren en beleven van onroerend erfgoed. Hierbij ligt de focus op waardevol, niet-beschermd onroerend erfgoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.