Stad Leuven recycleert hout van iconisch gebouw tot keukensnijplank

Leuven wil dé circulaire stad van de toekomst worden. Een van de prioriteiten daarbij is het hergebruik van materialen en grondstoffen.

Om die ambitie tastbaar te maken en breed uit te dragen, kiest de stad voor een circulair relatiegeschenk: een stadsplank met een lange geschiedenis en een bijzonder verhaal. Ereburger Jeroen Meus nam de eerste stadsplank in ontvangst in zijn keuken van Dagelijkse Kost.

Circulaire economie is hot in Leuven. De stad en haar inwoners hebben de afgelopen maanden nogal wat initiatieven opgestart die aandacht schenken aan het hergebruik of recycleren van materialen.

Ook op het vlak van relatiegeschenken trekt Leuven nu de circulaire kaart. De stad ontwikkelde in samenwerking met de lokale vzw Sociaal Atelier Leuven, de Leuvense stadsplank. De stadsplank is een snij- of borrelplank gemaakt uit gerecupereerd rubberhout. Het hout is afkomstig van de voormalige wijnwinkel in De Hoorn, het iconisch gebouw in de Leuvense Vaartkom waar in de 18e eeuw voor het eerst Stella werd gebrouwen. De wijnwinkel sloot de deuren en maakte na een grondige renovatie plaats voor een extra groot Grand Café. Sociaal Atelier recupereerde het hout tijdens de renovatie. Ze zaagden, schuurden en schaafden er snijplanken van, en laserden er de oude stadsplattegrond van Leuven in.

“De stadsplank symboliseert de circulaire ambitie van de stad. Ze zal niet alleen dienen als relatiegeschenk, ze maakt ook de circulaire aanpak van de stad concreet voor Leuvenaars. Het is een voorbeeld dat ingaat tegen de wegwerpcultuur en ons doet stilstaan bij alles dat mogelijk een tweede leven kan leiden. We hopen dat de stadsplank nog meer mensen zal aanzetten om materialen maximaal te hergebruiken of te recycleren”, licht Thomas Van Oppens, schepen van afvalbeleid, toe.

Urban Mining
De stadsplank kadert in het grotere ‘Urban Mining’-project waarvoor stad Leuven, Sociaal Atelier Leuven vzw en REused vzw de handen in elkaar slaan. Zij zullen op regelmatige basis waardevolle materialen recupereren uit de stad. Dit gaat bijvoorbeeld om hout of metaal dat vrijkomt bij renovaties of afbraak van gebouwen. Het gerecupereerd materiaal uit de stad wordt tijdelijk gestockeerd in de materialenbank die in opstart is aan de Vaart. Op termijn zullen Leuvenaars hier terecht kunnen voor de aankoop van materialen.

De stadsplank is nog maar het begin van een reeks producten met hergebruikte materialen, en dit telkens met een Leuvense touch.

Voor wie zelf een stadsplank wil bemachtigen: je kan ze alvast online bestellen via www.sociaalatelier.be/stadsplank/. Een kleine snijplank kost 25 euro, een grote 40 euro. Misschien wel een leuke tip voor vaderdag! De stadsplank zal ook te koop zijn bij het onthaal van Visit Leuven (Naamsestraat 3), van zodra dit  heropent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.