Dwars door het Hageland definitief opgenomen in kalender UCI

De UCI publiceert vanmorgen opnieuw een reeks updates aan de wielerkalender. Wat al een tijdje door de lucht zoemde, is nu ook eindelijk bevestigd Dwars door het Hageland (DDHH2020) staat op 15 augustus in de kalender ingeschreven.

Je kan verder lezen na de foto

We hebben dus een datum maar de vraag is in welke omstandigheden de koers op die dag kan gereden worden. Voorlopig heeft de veiligheidsraad alle grote evenementen nog verboden tot einde augustus.

Er zijn drie plaatsen waar veel publiek samenstroomt om de wedstrijd te volgen, ten minste als die wordt gereden op het klassieke parcours.

Bij de start in Aarschot is het meestal drummen omdat je daar de renners in het rennerspark van erg dichtbij kan volgen. Daarna loopt de markt helemaal vol met mensen die de voorstelling van de renners en de feitelijke start willen bekijken.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Het tweede kritieke punt is de passage in het centrum van Scherpenheuvel en de happening aan de Maagdentoren. De renners passeren er kort na mekaar een aantal keer en het Maagdentorencomité zorgt voor toffe animatie en voor een livestream.

Een bijkomend probleem is dat 15 augustus, in niet coronatijden, een van de drukste dagen van het bedevaartseizoen is. Voorlopig zijn alle bedevaarten nog afgelast tot en met einde juni maar de kans dat er daarna wel een opening komt , is reëel. De combinatie van bedevaarttoerisme en een belangrijke wedstrijd voor wielerprofs wordt een stevige organisatorische uitdaging.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Het derde kritieke punt is de aanloop naar de citadel en het citadelplein zelf. Wie spektakel wil zien kan het hier gegarandeerd vinden. De aankomst is op de citadel en de vip-receptie gaat daar ook door. Maar dat betekent ook een massa mensen die tegen mekaar aan geschrankt staan. We hebben uiteraard nog 2,5 maand te gaan en de kracht van het virus lijkt duidelijk af te nemen maar de vraag blijft wat de GEES en de veiligheidsraad bereid zijn om toe te staan. Misschien kan een lange hete zomer op dat vlak wel een voordeel zijn om het virus in bedwang te houden.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Organisator Nick Nuyens moet overigens nog een probleem oplossen. Het traditionele parcours loopt over de Turnhoutsebaan en daar wordt nog steeds stevig doorgewerkt aan de heraanleg van het wegdek en het wegwerken van de gevaarlijke bochten op die weg. De werken vorderen snel en allicht kan het gedeelte van het traject dat Nuyens nodig heeft nog voor het bouwverlof klaar zijn. De aannemer die de werken uitvoert is bouwbedrijf Besix en die hebben altijd gesteld dat ze de werf pas open gooien als de werken volledig klaar zijn. Allicht moet daar dus nog even over onderhandeld worden.

Geef een reactie