Crammerock blijft op de agenda en geeft Lolands hoop

Net na de uitbraak van covid-19 ging het openbaar leven in België stevig op slot. Daar komt nu relatief vlot een einde aan. De ziekenhuizen kunnen weer ademen en de besmettingscijfers blijven voorlopig onder controle.

Het is ook nodig dat de mensen weer wat sociaal contact kunnen opbouwen. De markt in Diest vorige woensdag, toonde dat duidelijk aan. Je zag opgeluchte mensen die best bereid waren om zich aan de vereiste afstand te houden in ruil voor een zonnig voormiddagje markten.

Crammerock heeft veel raakpunten met Lolands

Het is nu ook uitkijken wat nog kan gered worden van de zomer 2020. In Scherpenheuvel staat onder meer Lolands nog op de affiche. Misschien is er goed nieuws voor dit maatschappelijk breed gedragen initiatief. Alle festivals zijn tot 31 augustus verboden maar op 4 en 5 september staat Crammerock in Stekene nog op de kalender. Er zijn nogal wat vergelijkingspunten met Lolands. Beide festivals worden georganiseerd door een vzw en ze steunen ook allebei op vrijwilligers. Het zijn dus geen puur commercieel gedreven organisaties. De opbrengst van beide festivals gaat voor een belangrijk gedeelte naar een sociaal project.

Zowel Crammerock als Lolands maken pas laat hun programma bekend. In Stekene hebben ze dit jaar nog geen namen geprikt maar organisator Geert Robberechts heeft een vast stramien ontwikkeld. Een paar internationale toppers gekoppeld aan de Belgische top in de betere pop- en rockscene. Lolands pakte wel al uit met de twee headliners. Dat zijn De Kreuners en Daan. Cassant detail, zanger van De Kreuners Walter Grootaers maaakte zelf ook covid-19 door.

Dimensie totaaal verschillend

Er is ook een groot verschil tussen beide organisaties. Crammerock is puur op de betere muziek gericht en met 30.000 bezoekers per dag was het festival vorig jaar volledig uitverkocht. Lolands is een combinatie van sfeer en muziek met sport, kinderanimatie en optredens. De dimensie is ook heel anders. Op vrijdag tikt het bezoekersaantal af op ongeveer 3000. Op zaterdag is dat het dubbele.

Vandaag plaats de organisator van Crammerock een lang artikel in HLN. Hij blijft erin geloven dat het festival, allicht met een aantal extra veiligheidsmaatregelen, kan plaats vinden. Geert Robberechts baseert zich op het argument dat zijn team een geoliede machine is dat snel kan schakelen. Dat is exact wat ze bij Lolands ook kunnen. Bovendien heeft Lolands enkel Belgische artiesten op de affiche. Een aantaal grenzen gaan nog voor de zomervakantie allicht weer open maar zelfs als dat niet het geval is, is het geen probleem. De artiesten zullen maar wat graag weer op een podium staan net zoals de omkaderende animatie opnieuw de tentjes wil neerpoten en het materiaal wil uitpakken.

Bubbels

Er blijft een belangrijk vraagteken. In hoeverre zal op 18 en 19 september de veilige afstand van 1,5 meter nog moeten gehandhaafd worden. Vanaf 1 juli zijn bubbels van 50 mensen toegelaten op de zomerkampen maar je kan een enthousiaste bende volk van een paar duizend mensen moeilijk vragen om zich in bubbels op te delen die onderling afstand houden. Fingers crossed dus. Als we de zomermaanden veilig doorkomen, is er hoop voor Crammerock maar zeker voor Lolands.

Garnizoen nog steeds on hold

Ook het techno- en ravefestival Garnizoen is overigens nog steeds niet van de kaart gehaald. In principe zou het jonge initiatief van Pukkelpop op 18 april plaats vinden. Na twee erg succesvolle edities in de citadel in Diest, verkaste Chokri Mahassine dit jaar naar de be-MINE site in Beringen. Programmator Eppo Janssen strikte de Belgische DJ-sensatie Charlotte de Witte voor zijn hoofdpodium. De ploeg van garnizoen houdt voorlopig de optie open om het festival in het najaar alsnog te organiseren.

Je kan hier de foto’s van Lolands 2019 – beelden in de marge – nog even bekijken.

Geef een reactie