Ondanks covid-19 herdenkt NSB in Ransberg 75 jaar einde WO2 in Europa

Foto’s dankzij Marijke Stiers – secretaris NSB

Het is bijna onopgemerkt voorbij gegaan maar op vrijdag 8 mei om 15.00 uur was het 75-jaar geleden dat de tweede wereldoorlog eindigde in Europa.

Het Duitse leger capituleerde tijdens de nacht van 7 mei naar 8 mei. De oorlog heeft het leven gekost aan 55 miljoen mensen, waaronder ook 85.000 Belgen.

Er waren in gans Europa nauwelijks herdenkingsplechtigheden. Vooral door de pandemie die momenteel de wereld omknelt. In Ransberg, de deelgemeente van Kortenaken, leggen leden van de vaderlandslievende vereniging NSB, ieder jaar bloemen neer bij het graf van soldaat Theophilus Marcel Nagels, de eerste militair van groot-Kortenaken, die in de tweede wereldoorlog sneuvelde. Dit jaar moest dat gebeuren in omstandigheden die strikt de maatregelen tegen covid-19 respecteren. Het gemeentebestuur was op de hoogte van de herdenking en gaf ook toestemming. De vaandeldragers en de mensen die de bloemen neerleggen komen uit het zelfde gezin en behoren dus tot een toegelaten bubbel.

De onderhoudsploeg van de gemeente Kortenaken had het graf van de gesneuvelde soldaat een extra opknapbeurt gegeven.

Geef een reactie