Grote Prijs Jef Scherens geannuleerd, DDHH2020 verder onder druk

De Grote Prijs Jef Scherens die op 30 augustus 2020 in Leuven moest doorgaan, wordt geannuleerd. Dat is een fameuze streep door de rekening van de organisatoren want zij verwachtten dit jaar een grotere belangstelling voor hun wedstrijd. Volgend jaar vindt het wereldkampioenschap immers plaats in Leuven. De Grote Prijs was een unieke kans om de omstandigheden ter plaatse nu reeds te verkennen.

Stappenplan van Ben Weyts

De beslissing is opvallend maar anderzijds kadert ze ook in het stappenplan dat Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft voorgesteld. De UCI laat worldtourwedstrijden toe vanaf 1 augustus. Het niveau onder Worldtour mag al vanaf 1 juli 2020. Die datums zijn panklaar bepaald voor de Ronde van Frankrijk. De Tour vindt plaats vanaf 29 augustus en dus kunnen de renners nog twee maanden crescendo pieken naar die eerste grote ronde.

Het is echter de veiligheidsraad die momenteel aangeeft wat de regionale en federale overheden toelaten en niet de UCI. In dat advies zullen ze zeker niet sneller willen gaan dan wat de betrokken sectoren of de bevoegde minister voorstelt. Weyts wil sportieve massabijeenkomsten pas vanaf 1 september toelaten, twee dagen later dus dan de GP Jef Scherens.

Door dat voorstel van Weyts, komt ook Dwars door het Hageland verder onder druk. Organisator Nick Nuyens mikte op de maanden juli of augustus om zijn wedstrijd in te plannen maar dat is nu niet meer haalbaar. Later tijdens het jaar wordt het pokkedruk op de kalender en de vraag is of Nuyens een risico wil nemen. DDHH mag dan al een bijzonder mooie wedstrijd zijn, de koers bleef de voorbije jaren kampen met een tekort aan belangstelling van de grote teams. Dat zal vanaf september alleszins een probleem zijn want op bijna ieder nuttig moment staan nu al twee wedstrijden naast mekaar ingepland. Als het beest het toelaat ten minste.

Geef een reactie