Eindafwerking meeste filters voor mondmaskers gebeurt bij bedrijf in Diest

Elke Belg krijgt binnenkort 2 filters voor mondmaskers in de bus. Het Vlaamse bedrijf Sioen en het Waalse Deltrian maken samen 22 miljoen filters. Het is de bedoeling dat die uiteindelijk in de mondmaskers terecht komen. Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer maar bijvoorbeeld ook in de stations. Ook in situaties waar de 1,5 meter afstand niet kan gegarandeerd worden, of in winkels, wordt een mondmasker of minstens neus- en mondbescherming, sterk geadviseerd.

Deltrian kan die maskers wel maken maar ze kunnen ze niet op maat versnijden, verpakken en verzenden. Daarvoor doen ze een beroep op de vestiging van Seghers & Balcaen in Diest. Deltrian produceert de maskers overigens niet in België maar in een van hun buitenlandse productiebedrijven.

Seghers & Balcaen startte in de jaren 1950 al met de productie van artisanaal geproduceerde cellofaan verpakkingen, vooral voor de textiel industrie. Dat gebeurde in de fabriek in Liedekerke. Later schakelde het bedrijf over naar polyethyleen film. In 2004 nam Seghers & Balcaen (S&B) een aantal activiteiten van Eurozak in Diest over en het is daar dat de filters van Deltrian afgewerkt worden.

Deltrian levert de stof op grote rollen aan. Bij S&B worden die rollen volautomatisch verwerkt tot lappen van 20 x 40 centimeter. Bij die eindafwerking komt geen mensenhand meer te pas. Het proces is dus gegarandeerd hygiënisch. De doeken op die grootte zijn goed voor twee filters. De burgers moeten die zelf nog opknippen. In de verpakking zit een instructie om dat correct uit te voeren.

S&B verzendt de filters niet zelf naar de burgers. Ze gaan naar de kazerne van Peutie waar defensie voor de verdere verdeling zorgt. Er gingen intussen al bijna drie miljoen stuks de deur uit. Dankzij de snelle omschakeling in de productievestiging in Diest zullen alle 16 miljoen filters eind mei al klaar zijn. 

Seghers & Balcaen is gevestigd op het industrieterrein in Webbekom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.