Ernstige verkeershinder verwacht door aanleg spitsstrook tussen Leuven en Aarschot

Wie de laatste twee weken met de wagen naar Leuven reed, heeft gemerkt dat er een redelijk imposante werf is opgestart aan het viaduct van Wilsele op de E314. Het verkeer moet er over twee versmalde rijstroken maar in de huidige omstandigheden is dat nog niet echt een probleem.

Grote kans op ernstige verkeershinder

Het bedrijfsleven zal de volgende weken weer op gang komen en de kans bestaat dat meer mensen de eigen wagen verkiezen. Als het drukker wordt op het openbaar vervoer zal de sociale afstand immers moeilijker realiseerbaar zijn en dat geeft veel mensen een minder comfortabel gevoel.

Als dat scenario effectief plaats vindt, dreigen er stevige files in de omgeving van de werf en de hinder blijft allicht nog tot een eind in 2021 duren. Het viaduct zelf wordt volledig gerenoveerd maar daarna komt er ook een extra spitsstrook in de richting van Lummen.

De renovatie van het viaduct maakt deel uit van een reeks van elf infrastructuurprojecten in de zone Leuven Noord. Om de verbreding te kunnen uitvoeren vonden eerder al een reeks werken plaats:

  • In de zomer van 2019 werd de schuine helling langs de Aarschotsesteenweg (N19) afgegraven en verstevigd. De Lemingsbeek die daar richting Vuntcomplex stroomt, wordt gedeeltelijk mee verlegd en komt korter bij de nieuwe helling te liggen.
  • Het landhoofd van de brug, dat is het steunpunt waar de brug de grond raakt, werd verbreed, zodat ook de nieuwe rijstrook later hierop kan steunen.
  • Naast het bestaande viaduct werden vier nieuwe brugpijlers gebouwd waarop de nieuwe rijstrook zal steunen. Bovenop de pijlers komen betonnen liggers en een betonnen brugdek.
Renovatie en lokale verbreding viaduct 

Tussen april 2020 en het najaar van 2021 krijgt het viaduct van Wilsele een volledig nieuw wegdek en een extra rijstrook in de rijrichting van Lummen. De volledige bovenkant van het viaduct wordt gestript: het asfalt, de waterdichting in gietasfalt en de veiligheidsinrichting (leuningen en veiligheidsstootbanden) gaan eraf. Daarna komen bovenop de betonnen liggers en het betonnen brugdek een nieuw wegdek, bestaande uit een wegverharding met waterdichting en verschillende asfaltlagen. Ook de leuningen en veiligheidsstootbanden worden vervangen.

Vertragingen op de E314 in beide richtingen

Tijdens de werken aan het viaduct en de fiets- en autotunnel onder de snelweg, moet het verkeer op de E314 over twee versmalde rijstroken in elke richting, en dat over een afstand van zo’n 2,5 kilometer. Dat zal vooral voor hinder zorgen tijdens de ochtendspits richting Brussel en de avondspits richting Lummen. De wachtrijen op de E314 zullen aanzienlijk langer zijn.

Afsluitingen op- en afrittencomplex Wilsele/Kessel-Lo

Tijdens de werken worden er op- en afritten afgesloten om de doorstroming en veiligheid tijdens de werken te verzekeren. Het afsluiten van een oprit of een afrit gaat altijd met veel hinder gepaard. Dat bleek in 2017 – in de eerste fase van de werken – al.

  • De oprit richting Lummen (nr.20) gaat dicht tot de zomer van 2021. Het verkeer richting Lummen wordt omgeleid naar het op- en afrittencomplex van Holsbeek (nr.21) via de Aarschotsesteenweg (N19) en de Steenweg op Holsbeek (N229).
  • De oprit (nr.20) richting Brussel gaat dicht tot de zomer van 2021. Het verkeer richting Brussel wordt omgeleid naar het op-en afrittencomplex van Leuven (nr. 15) via de Aarschotsesteenweg (N19), de ring rond Leuven (R23) en de Koning Boudewijnlaan (N264).
  • De afrit komende van Lummen gaat dicht tot begin 2021. Het verkeer kan keren aan het op- en afrittencomplex van Herent (nr. 18) en de Mechelsesteenweg (N26)
  • De afrit komende van Brussel blijft steeds open. Op deze manier blijven de handelszaken langs de Aarschotsesteenweg en de Leuvense Vaart bereikbaar. 

Geef een reactie