Scholengroep KSD probeert taalklassen voor anderstalige nieuwkomers op gang te houden

Voldoende beheersing van de taal is een belangrijke voorwaarde voor een goede inburgering in een gemeenschap. Op dat vlak heeft OKAN, de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers tussen 12 en 18 jaar, al erg verdienstelijk werk geleverd.

Een taal leren doe je het beste door ze te spreken en precies dat is momenteel moeilijk door de lockdown.

De OKAN-leerkrachten van scholengroep KSD proberen er echter de vaart in te houden. Ze brengen eenmaal per week huiswerk rond bij de OKAN-leerlingen.  

“Een taal leren vanop afstand is verre van ideaal. Maar we doen ons best!”, zegt Catherine Soenens, coördinator en directeur OKAN.

De OKAN-klassers zijn een kwetsbare groep en het vluchtige contact aan huis heeft ook op sociaal vlak een voordeel. De leerkrachten houden uiteraard voldoende fysieke afstand.

De meeste OKAN-leerlingen beschikken niet over een computer of laptop thuis en sommigen hebben nog maar heel beperkte ervaring met computers. Een smartphone is er vaak wel. Daarom verlopen de contacten via Whatsapp en kan er extra uitleg gegeven worden.

Via het digitaal schoolplatform Smartschool sturen de leerkrachten elke dag een korte ‘digitale’ taak door. Dat kan een filmpje zijn maar ook een fragment uit het nieuws, een lied …. Daar moeten de leerlingen dan kort op reageren. Enkel met de Smartphone werken is echter niet ideaal. Het grootste deel van het huiswerk gebeurt op papier. De OKAN-leerkrachten brengen eenmaal per week nieuw huiswerk aan huis. Op dat moment wordt ook het huiswerk van de vorige week opgehaald zodat de leerkrachten dit kunnen nakijken. 

De OKAN-werking van KSD bestaat sinds april 2016. Momenteel zitten er 55 leerlingen in OKAN bij KSD. Ze krijgen les in vier verschillende klassen. Na 1 (of soms 2) jaar OKAN stromen de leerlingen door naar het regulier onderwijs.

Geef een reactie